U Prijedoru počelo obilježavanje Dana bijelih traka

Radiosarajevo.ba
U Prijedoru počelo obilježavanje Dana bijelih traka

 

Na centralnom gradskom trgu u Prijedoru okončane su pripreme za obilježavanje “Dana bijelih traka”, u znak sjećanja na 266 ubijenih prijedorskih žena i djevojčica tokom proteklog rata, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U okviru  kampanje „Stop poricanju gencoica“ koju u Prijedoru  vodi nevladina organizacija Izvor,  danas će u centru grada biti postavljeno 265 bijelih vreća sa imenima svih ubijenih žena i djevojčica, kako bi se još jednom skrenula pažnja vlasti na potrebu suočavanja sa dešavanjima u tom gradu tokom ljeta 1992. godine.

Prošle godine na zahtjev gradonačelnika Prijedora Marka Pavića ovaj skup nije bio odobren što je izazvalo dodatni revolt i ogorčenje, kako među porodicama žrtava, tako i među Bošnjacima i Hrvatima koji su prošli torture logora u Omarskoj i Keratermu.

Skup obezbjeđuju jake policijske snage , a prije nekoliko minuta na mjesto dešavanja stigao je i interventni vod pripadnika specijalne policije RS.

Centralna manifestacija obilježavanja tužnih događaja iz 1992. desit će se 31. maja. Podsjećamo, simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto  Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Inače, to je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa, a po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije