U potragu za dr Redžićem uključeni policija i rendžeri

Radiosarajevo.ba
U potragu za dr Redžićem uključeni policija i rendžeri


Policija Kantona Sarajevo intenzivno radi na pronalaženju nestalog akademika dr Sulejmana Redžića, profesora s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Kako je već objavljeno, dr Redžiću se svaki trag gubi 7. januara, a policija je o nestanku, od strane porodice, obaviještena prije tri dana.

Sarajevo: Nestao akademik Sulejman Redžić

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavio Irfan Nefić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), novih informacija zasad nema. Njihovi ljudi su na terenu i prate prikupljene informacije; nadaju se najboljem, dodao je naš sagovornik.


Ilustracija, Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Više informacija nam Nefić nije mogao otkriti, ali smo doznali da im ispomoć na terenu pružaju rendžeri sarajevske Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, čiji je Redžić bio aktivni saradnik.

Kontaktirali smo i predsjednika Kluba spasavalaca 2000 Pašagu Grbo koji nam je kazao kako njihovi članovi trenutno nisu na terenu jer se čeka konkretnija informacija od strane policije.

“Iako su prve informacije govorile da je gospodin Redžić viđen kako odlazi u pravcu Bistrika, kanjonom Miljacke, pojavile su se i one da je posljednji put viđen na Bjelašnici. Jučer smo čitav dan pretraživali područje kanjona Miljacke, sve do ušća Lapišnice i do Dovlića, nažalost, neuspješno“, kazao nam je Grbo.


Ilustracija

Kako bi nastavili s potragom, čekaju da službe MUP-a, putem signala mobitela, utvrde lokaciju s koje je posljednji put stigao signal s njegovog telefona. „Nije bitno da je koristio mobitel ili pozivao, postoje načini da se lokacija mobitela utvrdi bez toga. Moguće je utvrditi lokaciju u radijusu od 50 metara gdje se nalazio njegov mobitel.“

Komentirajući navode da je Redžić posljednji put viđen na Bjelašnici, Grbo dodaje da je u tom slučaju „mrka kapa“, jer je od jučer palo 60 novih centimetara snijega. Ipak, Klub spasavalaca 2000 spreman je, ukoliko 'dobiju mig od MUP-a', angažovati i dežurno osoblje Olimpijskog centra Bjelašnica, koji rade na obezbjeđenju usluga, da se uključe u potragu na Bjelašnici.

Možemo angažovati i službu za spasavanje s visina koja djeluje pri Federalnoj upravi Civilne zaštite“, zaključio je Grbo u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Prof. dr Redžić, uz PMF, predaje i na Arhitektonskom te Farmaceutskom fakultetu; objavio je više od 220 naučnih radova. Na čelu je sarajevske Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije