'U posljednjem ratu niko nije dobio, svi smo izgubili'

Radiosarajevo.ba
'U posljednjem ratu niko nije dobio, svi smo izgubili'


Perspektive reguliranja upotrebe oružja prema međunarodnom humanitarnom pravu - tema je dvodnevne regionalne konferencije koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) iz Ženeve i Ministarstva odbrane BiH.

Kako je uoči održavanja konferencije istaknuo ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, najbolji pristup u primjeni međunarodnog humanitarnog prava jeste prevencija oružanih sukoba:

"Koliko god treba normirati sve odredbe Međunarodnog humanitarnog prava u upotrebi različitih vrsta borbenih postupaka, operacija, različitih vrsta naoružanja (dozvoljenog i nedozvoljenog), najbolji pristup u primjeni tog prava jeste prevencija rata kao instrumenta".

U tom pogledu, podsjetio je na bh. iskustvo iz minulog rata, ocijenivši da u tom ratu niko nije dobio – „svi su izgubili, samo je pitanje ko je izgubio više“. Cikotić smatra da je izrečena ocjena ključna lekcija iz primjene međunarodnog humanitarnog prava koju BiH može ponuditi kodificiranju međunarodne prakse u toj oblasti, javila je novinska agencija Fena.

Na važnost osiguranja punog poštivanja međunarodnog humanitarnog prava ukazao je šef Delegacije MKCK-a u BiH Boris Kelečević, navodeći da je to, istovremeno, i temeljni mandat ove organizacije.

"Ova konferencija je veliki iskorak koji će pomoći da vidimo gdje trenutno stojimo s provedbom Međunarodnog humanitarnog prava za one ugovore koji su već potpisani, te kakve je posljedice ostavio ratni sukob u BiH, ako govorimo o minama i NUS-u, kao i da razmotrimo globalne izazove što nam nudi razvoj novih tehnologija i opasnosti u tom pogledu", navodi Kelečević.

Konferenciji u glavnom gradu BiH prisustvuje više od 50 predstavnika iz zemalja regiona jugoistočne Evrope, međunarodnih organizacija (MKCK-a, UNDP-a, OSCE-a, EUFOR-a), nevladinih organizacija (Handicap Inernational, Norweigan People Aid) te predstavnici PSBiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, BiH, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti i  BHMAC-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije