U ponedjeljak sjednica, ponovo se bira gradonačelnik

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak sjednica, ponovo se bira gradonačelnik


Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za ponedjeljak, a vijećnici će ponovo pokušati izabrati novog gradonačelnika.

Iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH su ostali pri stavu da neće odustati od svog kandidata za gradonačelnika, Stjepana Kljuića.

Ovog kandidata podržava i Stranka demokratske akcije (SDA), a predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić (SDA) ističe da su ga u SDU-u uvjerili da imaju potrebnu većinu kako bi Sarajevo u ponedjeljak dobilo gradonačelnika. 

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, koja ima i najveći klub u Vijeću, također, ne odustaje od svog kandidata za gradonačelnika, Igora Kamočajija, i oni ne vide ni zakonsko uporište za predlaganje drugih kandidata, a njihovog kandidata podržava i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Kako mnogi smatraju da ključnu ulogu u izboru gradonačelnika ima Naša stranka, koja ima tri vijećnika i koja je odustala od svog prijedloga za gradonačelnika, Kamočaji je u javnom pismu upućenom Našoj stranci kazao da uvažava činjenicu da Naša stranka ne pripada niti jednom političkom bloku, kao i njenu građansku orijentaciju, te da smatra "da se zajedno može provoditi Strategija razvoja Grada Sarajeva koja je upravo krajem 2012. jednoglasno usvojena na sjednici Vijeća".

Sjednica je prekinuta nakon što su dva kandidata koja su imala najviše glasova ušla u drugi krug izbora, Kamočaji i Kljuić. Oni su u drugom krugu  imali po 12 glasova. Nova sjednica bila je zakazana  za ovu sedmicu, ali je odgođena jer političke partije nisu postigle dogovor oko jedinstevnog kandidata.

Kolegij Gradskog vijeća bit će održan u 09:00 sati, a sjednica Vijeća zakazana je za 13:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije