U Parlamentu razmotriti primjenu Zakona o manjinama

Radiosarajevo.ba
U Parlamentu razmotriti primjenu Zakona o manjinama


Povodom desetogodišnjice Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH, Građanska demokratska stranka BiH poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da otvori javnu raspravu o primjeni tog zakona, piše Fena.

Takvoj javnoj raspravi bi obavezno trebalo da prisustvuju predstavnici svih nacionalnih manjina BiH i građana, saopćeno je danas iz GDS-a.

Provođenje Zakona ima prvorazredno značenje za ostvarivanje ljudskih prava u BiH. Utemeljen je na najvišim europskim  standardima te ga je podržala i Venecijanska komisija, navedeno je također.

"Postignuta je saglasnost svih udruženja nacionalnih manjina, političkih partija i stručnih institucija da se na osnovu odredbi ovog zakona izmijene Izborni zakon BiH svi drugi odgovarajući zakoni i propisi koji su trebali da obezbijede punu ravnopravnost svim građanima i otklone sve vrste diskriminacije u bh. društvu",  napominje GDS.

Zakon je usvojila parlamentarna skupština BiH na današnji dan, 1. aprila 2003. godine, ali  nažalost nije implementiran, što je negativno uticalo na rješavanje ekonomskih i socijalnih, obrazovnih i kulturnih interesa i prava, kao i  prava direktnog  političkog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH, ističe GDS u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije