U ovom dijelu BiH uskoro povećanje penzija

6
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu BiH uskoro povećanje penzija
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Nakon što Republički zavod za statistiku objavi podatke o indeksu potrošačkih cijena i prosječnoj plati za decembar, steći će se i uslovi za utvrđivanje procenta povećanja penzija za ovu godinu.

Poručili su to iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Podsjetimo da je direktor Fonda Mladen Milić krajem prošle godine rekao da se može očekivati povećanje penzija za oko 13 do 14 posto. 

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

Poznat datum isplate decembarskih penzija: Evo koliko iznosi najveća, a koliko najmanja

Poznat datum isplate decembarskih penzija: Evo koliko iznosi najveća, a koliko najmanja

"Na osnovu do sada poznatih parametara, zaključno sa novembrom 2022. godine, usklađivanje iznosi 12,97 posto, ali će taj podatak ukupno biti kompletan tek nakon što budu poznati podaci o promjeni prosječne plate i indeksu potrošačkih cijena i za decembar 2022. godine", pojasnili su iz Fonda za Srpskainfo.

Kako dodaju, redovno godišnje usklađivanje penzija vrši se od 1. januara svake godine, a prema procentu koji predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u RSu u prethodnoj godini. Usklađivanje se vrši na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku, koji se objavljuju 23. u mjesecu.

Penzioneri koji imaju puni staž osiguranja od 40 godina, u prosjeku trenutno primaju 704,66 KM. Sa uvećanjem od trenutnih 12,97 odsto penzija će im iznositi 796 maraka.

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH: Najavljeno novo povećanje penzija

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH: Najavljeno novo povećanje penzija

Decembarsku penziju, Fond PIO isplatio je za 276.503 korisnika, od kojih je 222.969 u RS i 53.534 sa prebivalištem van nje.  

Najnižu penziju do 500 maraka prima ukupno 75.534 penzionera.

Najniža penzija utvrđuje se u pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža: do 15 godina, od 15 do 20, 20-30, od 30 do 40 i preko 40 godina. Tako najniža penzija za staž do 15 godina iznosi 242,55 KM i prima je 18.332 korisnika. Oni će nakon najavljenog povećanja dobijati 274 KM.

Za puni staž od 40 godina i više, najniža penzija iznosi 485 KM i isplaćuje se za 10.340 penzionera. Nakon najavljenog povećanja ona će iznositi oko 548 KM.

Sa druge strane, penziju višu od 1.000 KM u RS prima 6.508 penzionera, pretežno ljudi koji su radili u bankarstvu, bezbjednosti, osiguranju, nauci i visokom obrazovanju.

Najviša penzija iznosi trenutno 2.495,54 KM, a poslije povećanja ovaj penzioner dobiće čak 2.819 maraka.

Uvećane penzije za ovu godinu će se isplaćivati od februara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije