U ovom dijelu BiH se aktivno radi na zaštiti od poplava: Nova investicija iznosi 60.000.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu BiH se aktivno radi na zaštiti od poplava: Nova investicija iznosi 60.000.000 KM
Foto: Screenshot / Radovi na zaštiti od poplava, Semberija

U Semberiji se trenutno radi na nekoliko projekata zaštite od poplava. Pored radova na izgradnji drinskog nasipa, u toku je i rekonstrukcija i sanacija glavnog obodnog kanala u Semberiji. Ovi radovi dio su regionalnog projekta koji finansira Svjetska banka sa oko 30 miliona eura (60.000.000 KM).

Iako nisu direktno bili pogođeni stravičnim poplavama 2014. godine, mještani semberskog sela Crnjelovo pretrpjeli su značajne štete zbog visokog nivoa podzemnih voda. S obzirom na to da se ovdje proizvodi najviše povrća u ovom dijelu zemlje, sanacija i rekonstrukcija glavnog obodnog kanala donijeće novu sigurnost.

Predsjednik Poljoprivredne zadruge "Povrtlar" Crnjelovo Mićo Živić kaže: "Imamo problem ovdje u selu sa glavnim kanalom koji vodi do crpnih stanica, jer je oslabljen dotok vode, pa se usljed kiša voda vraća u njive. To je investicija koja je neophodna što prije da se uradi."

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Sanacija i rekonstrukcija dijela glavnog obodnog kanala trebalo bi da bude završena do kraja godine. Riječ je o regionalnom projektu koji se realizuje u saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom.

Izvođač radova Dragan Sarić rekao je: "Početak radova je bio novembar, a kraj prve faze je decembar ove godine. U prvoj fazi treba da se realizuju radovi u dužini od dva kilometra."

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović dodaje: "Prije svega, ovo je veliki regionalni projekat koji finansiramo sa Svjetskom bankom. Zajedno sa nama su u projektu i Srbija i Crna Gora. Prva faza je vrijedna 30 miliona eura i realizuje se na kompletnom slivu Save i Drine."

Nadležni ističu da je u projekte zaštite od poplava u Semberiji do sada uloženo više od 57 miliona maraka.

"Od poplava koje smo imali 2014. i 2010. današnje stanje odbrane od poplava je na daleko višem nivou i stepen zaštite odbrane od poplava je daleko iznad", rekao je Miroslav Milanović, direktor JU 'Vode RS'. 

Od stravičnih poplava 2014. godine u entitetu RS u sanaciju i izgradnju novih objekata za zaštitu od poplava uloženo je više od 250 miliona maraka u 43 lokalne zajednice, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije