U ovoj godini novi zakon o amnestiji: "Da se rasterete ustanove"

Fena
U ovoj godini novi zakon o amnestiji: "Da se rasterete ustanove"
Ministar za pravdu RS-a Anton Kasipović najavio je danas da će u ovoj godini biti predložen za usvajanje zakon o amnestiji.

"U Ministarstvu za pravdu RS-a izvršene su sve analize i pripreme kada je u riječ o ovom delikatnom zakonu i na to nas obavezuju i neke ranije rasprave u parlamentu", rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini RS-a, odgovarajući na pitanje poslanika SP-a Slobodana Protića, koji je istaknuo da su osuđenici iz zatvorskih ustanova u Foči i Banjoj Luci dostavljali članovima Skupštinskog odbora za predstavke pitanja u vezi s tim zakonom.

Tokom prošle godine bilo je najavljeno usvajanje tog zakona, ali do toga nije došlo.

"Smatramo da bi bilo korisno da se u ovoj godini usvoji zakon o amnestiji iz više razloga, a, između ostalog, kako bi se rasteretile ustanove u kojima se izvršavaju krivične sankcije, te smanjili njihovi materijalni troškovi", rekao je Protić.

Podsjetio je da je posljednji zakon o amnestiji u RS-u usvojen 2005.

Uime koalicije Domovina Nedim Čivić je ponovo postavio pitanje kada će biti ubrzana isplata naknada Bošnjacima i Hrvatima te drugim osobama koje su na početku rata nezakonito ostale bez posla na sadašnjoj teritoriji RS-a.

Ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS-a Milenko Savanović je ponovio da isplate naknada zavise od priliva sredstava u budžet, koji trenutno nije zadovoljavajući.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak pitao je predstavnike Vlade RS-a da li je zatvoreno Predstavništvo RS-a u Izraelu, ali mu je obećan pisani odgovor.

U parlamentu je u toku postavljanje poslaničkih pitanja članovima Vlade RS-a, u okviru prve tačke dnevnog reda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije