U Općoj bolnici održana komemorativna sjednica doktoru Raibu Salihefendiću i vozaču Halmi Ligati

0
Radiosarajevo.ba
U Općoj bolnici održana komemorativna sjednica doktoru Raibu Salihefendiću i vozaču Halmi Ligati
Foto: Facebook / Raib Salihefendić

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" održana je komemoracija bivšim uposlenicima ove zdravstvene ustanove doktoru Raibu Salihefendiću i vozača sanitetskog vozila Halmi Ligati.

Brojni prijatelji su se i danas na komemorativnoj sjednici oprostili od od Raiba Salihefendića, nekadašnjeg šefa Odsjeka za ortopediju i Halme Ligate, vozača sanitetskog vozila.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice uputio je iskreno saučešće porodicama preminulih. Kazao je da je prim. dr. Raib Salihefendić bio vrstan specijalista ortoped, dobar čovjek tanane umjetničke duše, koji je u ovoj bolnici vrijedno radio više od tri decenije, a u zasluženu penziju je otišao krajem 2015. godine ostavivši iza sebe neizbrisiv trag.

Napravite ovaj pripravak od prirodnih sastojaka: Ruže će vam bolje rasti i neće obolijevati

Napravite ovaj pripravak od prirodnih sastojaka: Ruže će vam bolje rasti i neće obolijevati

Posebno je istakao njegov doprinos u zajedničkom osmišljavanju s doktorom Šukrijom Đozićem i ing. Enesom Baralićem čuvenog sarajevskog fiksatora "Sarafiksa", koji je pomogao stotinama ranjenih pacijenata tokom proteklog rata, a što je ostalo utkano u historiju naše i svjetske medicine.

Direktor Gavrankapetanović je za Halmu Ligatu kazao da je naš Liga kako su ga zvali, bio savjestan, vrijedan i omiljen radnik i da je naročito za vrijeme pandemije Covid-19 bio iznimno hrabar. Nažalost, ubrzo nakon penzionisanja u 63 godini je preminuo i nije dočekao da uživa u zasluženoj penziji.

Komemoracija preminulim
Foto: Opća bolnica: Komemoracija preminulim

Emotivno obraćenje imao je prim. dr. Šukria Đozić, nekadašnji šef Odjeljenja za hirurgiju Opće bolnice, koji je dobro poznavao i čitav radni vijek radio s Salihefendićem. Njihovo drugarstvo traje od 1980. godine, kada su kao vojni ljekari započeli specijalizaciju iz ortopedske hirurgije u ovoj ustanovi. Učili su od najboljih i ostali lojalni bolnici do kraja, te pomogli da se bolnica sačuva u najgorim vremenima. Za svog prijatelja i kolegu je rekao da je bio tih i dobar čovjek i veliki stručnjak. Podsjetio je na činjenicu da je "Sarajevski fiksator" spasio hiljade ljudi u Sarajevu, Goraždu, Mostaru i Zenici, a kao originalan prizvod je nagrađen zlatnom medaljom na sajmovima inovacija 1995. godine u Briselu i 1996. godine u Ženevi. U svom gradu su kao idejni tvorci za ovaj izum 2001. godine dobili Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Kolektiv Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" porodicama preminulih još jednom upućuje iskreno saučešće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije