Sarajevo: U nedjelju potrošeno plina koliko u cijelom julu 2016.

Fena
Sarajevo: U nedjelju potrošeno plina koliko u cijelom julu 2016.
Arhiv / Ilustracija
BH-Gas je objavio da su u toku jučerašnjeg dana Federaciji BiH isporučena 1.652.732 kubika gasa, od čega Sarajevogasu 1.394.079 kubika, te da je tolika potrošnja prirodnog gasa posljednji put registrovana prije pet godina.

Kako bi objasnili šta prirodni gas znači za Kanton Sarajevo i za čitavu Federaciju BiH, a sa aspekta trenutne potrošnje prirodnog gasa, navode da potrošnja od 1.652.732 kubika čini 90 posto ukupnog dnevnog kapaciteta gasovoda u BiH.

 

Istovremeno, Kanton Sarajevo, odnosno Sarajevogas, u julu je ukupno potrošio 1.523.662 kubika gasa, a sada je samo za jedan dan potrošio 1.394.079 kubika. Za tri dana u januaru Federacija BiH je potrošila ukupnu količinu gasa koja je npr. isporučena u ljetnim mjesecima, konkretno julu.

 

Iz BH-Gasa ističu da ove podatke ne daju samo zbog statističkog evenidentiranja potrošnje prirodnog gasa, već da podaci potvrđuju da se čitav sistem nabavke i potrošnje gasa odvija u Federaciji BiH, a da Republika Srpska ima gotovo pa zanemarivo učešće u ukupnoj potrošnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije