U nedjelju dženaza navijačima koji su stradali u Poljskoj i dan žalosti u USK

Radiosarajevo.ba
U nedjelju dženaza navijačima koji su stradali u Poljskoj i dan žalosti u USK

Porodice poginulih navijača reprezentacije BiH jučer oko podneva su preuzele tijela Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, kako bi ih iz Poljske, gdje su stradali u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na povratku kući sa utakmice u Litvaniji, transportovali u našu zemlju, gdje će u nedjelju biti obavljena zajednička dženaza u Vrnograču kod Velike Kladuše.

Pogrebno društvo stiglo je u poljski grad Lomže jučer oko 10 sati, te se očekuje da će se vratiti danas u poslijepodnevnim satima.

"Iz medžlisa islamske zajednice su nam kazali da su preuzeli tijela. Put je dug i sačekaćemo da se vrate kako bi objavili tačan termin dženaze. Planirano je da ona bude u nedjelju, poslije podne namaza. Ono što možemo potvrditi jeste da će im biti klanjana zajednička dženaza na stadionu u Vrnograču, pa ćemo nakon ukopa Pehlića i Kasumovića u Velikoj Kladuši, krenuti na ukop u Bosanskoj Krupi, gdje ćemo se oprostiti od našeg vođe navijača Ljuti Krajišnici Hasiba Mahmića Bibe", kazao je za Oslobodjenje.ba potpredsjednik Anel Bratić, koji vodi sada ovu navijačku skupinu.

Za dženazu ljutih krajišnika pripremljeno je sedam autobusa u Krajini, te su organizovane i vanredne linije iz Slovenije, gdje je Hasib Mahmić živio i radio, ali i iz Živinica za navijače Armije zmajeva.

"U svakodnevnim smo kontaktima i sa svim navijačkim organizacijama, te su nam BH Fanatikosi i BH Legija najavili da dolaze u velikom broju, tako da očekujemo da će dženazi prisustvovati do 15 hiljada navijača, kazao je Bratić.

Pomoć porodicama

Što se tiče nekih informacija da na dženazu dolaze selektor Safet Sušić i Ivica Osim, navijači iz Krajine kažu da nisu dobili takvu potvrdu.

"Mi se trenutno ne povodimo za informacijama koje portali neprestano objavljuju, kažemo bujrum svakome, mada bi bilo lijepo da Nogometni savez pošalje svoje predstavnike. Ja sam danas razgovarao sa Jasminom Bakovićem iz Saveza, koji se stavio na raspolaganje da pomogne ožalošćenim porodicama za bilo šta što im bude potrebno. Pri tom nije nam mogao potvrditi informacije o dolasku selektora na dženazu", kazao je Bratić.

I dok se čeka zvanična potvrda termina dženaze u nedjelju, jučer je premijer Vlade USK-a Hamdija Lipovača na redovnoj sjednici donio Odluku da se taj dan proglasi Danom žalosti u kantonu.

Adis Ćoralić iz Cazina, kojem su u istoj nesreći slomiljena ruka i rebro, te pomjereni ligamenti zbog čega će morati na operaciju također danas stiže u BiH. Stanje mu je mnogo bolje tako da će moći podnijeti prevoz, a roditelji  su već otišli po njega. Adis je, naime, insistirao da operacija bude obavljena u BiH, a sve kako bi stigao na dženazu svojih drugova, ukoliko mu ljekari to dozvole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije