U Mostaru se sastali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. Ovo su najvažniji zaključci

11
Radiosarajevo.ba
U Mostaru se sastali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. Ovo su najvažniji zaključci
Foto: Arhiv / Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić

U Mostaru je završen sastanak delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH, koje predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić.
 
Sastanku u centralni HDZ-a BiH prisustvovali su još Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić iz SNSD-a , iz HDZ- BiH Borjana Krišto i Darjana Filipović, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Dragan Čović je ranije najavio održavanje sastanka lidera stranaka koje čine vlast na nivou BiH kako bi usaglasili stavove o važnim odlukama koje je potrebno usvojiti u Vijeću ministara.

Nakon sastanka održana je konkrencija za medije na kojoj su se obratili lideri stranaka.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

“Dogovorili smo se da stvorimo prihvatljiviji ambijent učinkovitijeg funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti kako na razini BiH i svih nas, tako i u Federaciji BiH i dominantno odnosa SDP-a i HDZ-a.

Čini mi se, uz više ili manje problema koji iskrsnu, može se pristojno i dobro raditi kada je u pitanju Vijeće ministara, gdje već postoji dinamika rada i to možemo dizati na višu razinu što potvrđuje posjet komesara za proširenje EU gospodina Olivera Varhelyja, gdje smo donijeli 31 mjeru koju trebamo realizirati i da to sve u paketu ide, jer je naše opredjeljenje EU i vjerujem da ćemo to staviti kroz naše mehanizme koordiniranja i da ćemo to riješiti na Vijeću ministara.

Dragan Čović
FOTO: AA: Dragan Čović

On je naglasio da BiH još malo kaska u parlamentarnom radu.

"Imamo nekih pitanja gdje se nismo usaglasili i ne moramo to staviti u prvi plan. Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Nerin Dizdar iz SDP-a, Sredoje Nović iz SNSD-a i Darjana Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice.

Imamo ideju da se autocestama ide sa jednom karticom, da nemamo problema kretanja i tako olakšavamo naše odnose. Budemo li na ovaj način radili dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema EU”, kazao je Dragan Čović.

Milorad Dodik
FOTO: AA: Milorad Dodik

Milorad Dodik je, nakon sastanka delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH u Mostaru, rekao da je atmosfera bila obećavajuća i potpuno drugačija od one iz prošlih vremena.

"Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom",  naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a je najavio da će zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH biti održana u četvrtak, 8. juna, i da će na dnevnom redu biti zajednička pitanja.

Dodik je rekao da je planirano da naredni sastanak stranačkih delegacija, koji se održava na mjesečnom nivou, bude održan u Sarajevu, te da će domaćin biti bošnjačka strana.

"Razgovarat ćemo o temama koje do tada ne budu riješene", zaključio je Dodik.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić na sastanak došao u svojstvu Trojke.

Nermin Nikšić
FOTO: AA: Nermin Nikšić

"Svakako želim reći da sam ja bio u prisustvu i svojih kolega. Gospodin Konaković je službeno odustan iz BiH. Gospodin Forto ima neke druge obaveze. Uglavnom, danas sam u ime Trojke ja bio tu i sve ovo što je gospodin Dragan Čović rekao ja mogu potvrditi i naše opredjeljenje i spremnost, dogovoranje. Naravno da postoje stvari koje se teže dogovaramo, postoje stvari koje puno to lakše radimo. Uzgred mi smo danas imali i sjednicu federalne Vlade u Mostaru.

Naravno, još uvijek učimo jedni na druge, razbijamo i vraćamo one nekakve i uspostavljamo neke poljuljane ili eventualno porušene mostove povjerenja, da gradimo to povjerenje u postupku i kako dani prolaze ja osjetim to i na radu ministara da je to svaki dan sve kvalitetnije i sve bolje", naglasio je Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije