U Mostaru rano jutros već skoro 30 stepeni: Meteorolozi objavili upozorenje za danas!

0
Radiosarajevo.ba
U Mostaru rano jutros već skoro 30 stepeni: Meteorolozi objavili upozorenje za danas!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vrućine u Sarajevu

Danas je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme.

Upaljen je narandžasti te crveni meteoalarm zbog očekivanih vrelina, a meteorolozi upozoravaju:

"PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno.

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno, Ivan-sedlo i Široki Brijeg 18, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 19, Livno i Zenica 20, Tuzla 22, Grude 23, Gradačac 26, Mostar 27 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu je iznosio 947 milibara, za 5 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Slično kao i proteklog dana, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

Nedim Sladić upozorava na naredne dane: Koža pamti. Čuvajmo se

Nedim Sladić upozorava na naredne dane: Koža pamti. Čuvajmo se

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vrlo toplo vrijeme. Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 36 do 40, na jugu do 42 stepena. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 37 stepeni.

Subota: Zadržat će se sunčano i vruće. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

Nedjelja: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnosti. Tokom dana u Bosni moguć je i kratkotrajni lokalni pljusak. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25, najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena. 

Ponedjeljak: Sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 35 do 40, na jugu do 42 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije