U Mostaru jutros već 28 stepeni, i za danas upaljen meteoalarm: Pročitajte prognozu do nedjelje

0
Radiosarajevo.ba
U Mostaru jutros već 28 stepeni, i za danas upaljen meteoalarm: Pročitajte prognozu do nedjelje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme u Sarajevu

Jutros su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom registrovani na području Krajine, centralnim i istočnim područjima Bosne i na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine.

Narandžasti meteoalarm upaljen je i danas, te je na snazi do 15 sati, a upozorenje glasi: "Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Bihać 15; Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 18; Gradačac 19; Bijeljina, Doboj, Sarajevo, Tuzla i Zenica 20; Bugojno 21; Livno 22; Široki Brijeg 23; Stolac 24; Neum i Trebinje 26; Mostar 28°C.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Bioprognoza: Mada će preovladavati nestabilne vremenske prilike uz povećanu naoblaku i kišu, osvježenje u vidu osjetno nižih temperatura zraka pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod meteoropata i hroničnih bolesnika neće biti suviše jake. Pri tome je, zbog nagle promjene biometeoroloških prilika, ipak poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Danas će preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa prolaznim lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C. U Sarajevu djelomično vedro. Prolazni pljuskovi su mogući prije podne i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24°C.

U četvrtak u Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. U Bosni većinom umjerena naoblaka. U centralnim i istočnim područjima prije podne može biti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti i magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

Oglasio se Nedim Sladić: "Neću odustati, hvala svima na podršci"

Oglasio se Nedim Sladić: "Neću odustati, hvala svima na podršci"

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

U nedjelju u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom Bosne su mogući jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, javlja Federalni hidrometorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije