Reekshumacija / U mezarja 46 žrtava dodani naknadno pronađeni dijelovi skeleta

13. 09. 2019. u 16:05:00 Fena

Shares: 0

Postupak reekshumacije i reasocijacije, koji je započeo početkom ove sedmice u Gornjoj Kalesiji i Zvorniku, završen je danas.

"Tokom proteklih dana pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i uz pristanak porodica ranije ukopanih žrtava tokom ove sedmice je otkopano 46 mezarja, te su ranije ukopane žrtve reekshumirane kako bi im se dodali naknadno pronađeni dijelovi skeleta", kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok, a svi su nastradali u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima.

Posmrtni ostaci tih žrtava najprije su pronađeni u masovnim grobnicama Glogova i Crni vrh te u drugim manjim grobnicama kao i na površini terena.

Iako skeleti žrtava tada nisu bili kompletni, porodice su se odlučile na njihov ukop. U narednim godinama ponovo su pronađeni neki dijelovi tijela tih žrtava.

Fazlić je kazala da su neki od njih već reekshumirani i ranije pa je zapravo ovo drugi put da je otvaran njihov mezar te im dodani dijelovi skeleta.

U Gornjoj Kalesiji su također danas ispravljene i dvije pogrešne identifikacije klasičnom metodom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA