U međunarodnim vodama BiH je brod bez kormilara

Radiosarajevo.ba
U međunarodnim vodama BiH je brod bez kormilara


BiH je u više navrata pokazala da nema adekvatnu vanjsku politiku. Krivicu za to snose prvenstveno članovi državnog Predsjedništva koji, prema ocjeni analitičara, prikupljaju jeftine političke poene.

Piše: Samir Huseinović, Deutsche Welle

Analitičari ocjenjuju da su odbijanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se sretne sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i spremnost bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da sam ide u Beograd, klasični primjeri populističkog djelovanja. Takvo djelovanje u funkciji je prikupljanja jeftinih političkih poena i nema nikakve veze sa kreiranjem vanjske politike, za šta su članovi bh. Predsjedništva prevashodno zaduženi.


Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba)

Nije prvi put da zbog nemogućnosti postizanja dogovora u državnom Predsjedništvu BiH nema jedinstven stav o nekom vanjskopolitičkom pitanju. No, ovoga puta nije riječ o priznavanju daleke palestinske države, već o susjednoj Srbiji sa kojom BiH mora komunicirati ako želi dati doprinos stabilizaciji prilika u regiji. Politički analitičar Almir Terzić podsjeća da je uloga članova Predsjedništva BiH, u čijoj je direktnoj ingerenciji vanjska politika, „da sarađuju sa svima, a posebno sa prvim susjedima."

Treba li razgovarati s Tomislavom Nikolićem?

"Neprihvatljivo je nekakvo odbijanje susreta i uvredljivo ponašanje. Kad bi tako djelovali, pola država u svijetu i njenih zvaničnika ne bi pričali jedni sa drugima. Način i pravac u kojem bi trebali da djeluju članovi Predsjedništva BiH je promoviranje i snaženje uloge države u međunarodnim, a ne lokalnim okvirima i to koristeći fraze kojim se služi suprotna strana samo u drugom pravcu. Jaka država BiH se ne gradi na jeftinim političkim poenima i populističkim izjavama“, kaže Terzić, piše DW.

No, u BiH nije malo onih koji smatraju da sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem ne treba razgovarati sve dok on dovodi u pitanje opstojnost BiH i negira genocid u Srebrenici. Politički analitičar Esad Bajtal jedan je od onih koji imaju razumijevanja za poteze Željka Komšića.


Željko Komšić (Foto: Arhiv)

"Kad prestane neiskrenost koja već dvadeset godina dolazi iz Beograda, kad nestanu dva aršina djelovanja na političkoj sceni Beograda, onda treba ići u Beograd i treba razgovarati", ističe Bajtal.

Među analitičarima ipak preovladava mišljenje da BiH poziciju u međunarodnim odnosima ne može graditi odbijanjem razgovora sa drugim državama. Odlazak bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u Beograd i njegov susret s Tomislavom Nikolićem, bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva, ne bi imao međudržavni karakter. Analitičari ocjenjuju da u međunarodnim odnosima BiH svoju poziciju treba graditi na temelju dogovora trojice članova državnog Predsjedništva, a ne njihovih samostalnih istupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije