U KS će od sada biti besplatni pregledi i sterilizacija kućnih ljubimaca

2
Radiosarajevo.ba
U KS će od sada biti besplatni pregledi i sterilizacija kućnih ljubimaca
Foto: Anadolija / Tokom čitave godine

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Program utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko - zdravstvene preglede i kontrolu, namjenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Za realizaciju ovog Programa planirano je 640.236 KM, što je povećanje sredstava za ovu namjenu u odnosu na 2021. godinu kad je u Budžetu bilo planirano nešto manje od 500.000 KM.

S ciljem razvoja i unaprijeđenja veterinarsko - javnog zdravlja i sigurnosti hrane na području Kantona Programom je planirana realizacija pet projekata koji će se realizirati kroz veći broj aktivnosti.

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

Ministar Ramo Isak posjetio Srebrenicu: Obišao mezarje i odao počast žrtvama genocida

Projekti dijagnostičkih ispitivanja životinja prema nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, kontrole zdravlja vimena krava mastitis testovima, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, te provođenje eutanazije i dezinfekcije, te finansiranje pojedinačnih projekata značajnih za veterinarsko - javno zdravstvo Kantona preneseni iz Programa 2021. godine obzirom da se njihova realizacija pokazala korisnom za opće javno – veterinarsko zdravlje, dok je jedan od novih projekata iznimno značajan i koristan projekat vakcinacije, dehelmintizacije i identifikacije, te sterilizacije/kastracije pasa i mačaka.

"Ovom projektnom aktivnošću omogućit ćemo besplatne preglede i sterilizaciju kućnih ljubimaca svim građanima Kantona Sarajevo i to tokom cijele ove godine", naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Istakao je i da će se sve navedene aktivnosti realizirati u koordinaciji veterinarskih organizacija s područja Kantona s Inspektoratom za veterinarstvo i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, a za kontrolu i nadzor nad utroškom ovih sredstava zaduženo je Ministarstvo privrede KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije