U Konjicu tri šumska požara, zbog nepristupačnosti terena vatra se širi

Radiosarajevo.ba
U Konjicu tri šumska požara, zbog nepristupačnosti terena vatra se širi

Na području općine Konjic u protekla 24 sata registrovana su tri šumska požara, prenosi Fena.

U prijepodnevnim satima jučer je izbio požar u mjestu Račica, lokalitet Bijelih Stijena. Požar je zahvatio borovu šumu površine oko 40 hektara.

I dalje je aktivan, a s obzirom da je teren nepristupačan za gašenje, požar se postepeno širi, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Do požara je došlo i u mjestu Kruščica, gdje gori hrastova šuma i šipražje. Požar nije ugašen i postepeno se širi.

U mjestu Gornja Ljubuča u srijedu je primijećen požar koji se spuštao prema Donjoj Ljubuči. Krajem dana požar je lokaliziran, te više ne ugrožava stambene objekte. 

Veliki šumski požar u reonu Skakovice u općini Sapna, koji traje nekoliko dana, gotovo je ugašen. Vatogasci nisu mogli djelovati jer je vatra zahvatila i minsko polje.

Iz minskog polja još dolazi dim manjeg intenziteta.

Profesionalna vatrogasna jedinica Gračanice u srijedu je, na području općine Doboj-Istok, ugasila dva šumska požara. U Klokotnici, šumski požar je zahvatio površinu od pet dunuma, a na lokalitetu Mala Brijesnica 50 dunuma.

Tri šumska požara ugasila je Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac. Na reonu Svatovca vatra je zahvatila oko 20 dunuma površine, reonu Gnojnica-Ratiš oko tri dunuma, a u reonu Vijenac-Treštenica površinu oko 15 dunuma.

Šumski požar je zahvatio i pet dunuma površine u općini Živinice na reonu Kuljana. Ugasila ga je Interventna vatrogasna jedinica rudnika mrkog uglja Đurđevik.

Više od 70 dunuma površine u plamenu u srijedu su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj.

U toku noći, sa srijede na četvrtak, došlo je do ponovnog aktiviranja šumskog požara iznad sela Šašić, općina Goražde, koji je bio lokalizovan prethodnog dana, te je akcija gašenja požara počela u ranim jutarnjim satima i dalje je u toku. Opožarena površina iznosi oko sedam dunuma. 

Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj u srijedu je gasila požar u privatnoj automehaničarskoj radnji, gdje je došlo do zapaljenja putničkog motornog vozila.

U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, a vlasnik radionice lakše je povrijeđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije