Konferencija o ekonomskom značaju turizma

0
Fena
Konferencija o ekonomskom značaju turizma
Foto: Arhiv / Staša Košarac: Ogromni turistički potencijali u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovat će u ponedjeljak, 28. juna 2021., na konferenciji Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka, koja će biti održana u Sarajevu.

Uoči konferencije, ministar Košarac je istakao da je turizam značajna privredna grana u BiH, o čemu najbolje svjedoči podatak da je u posljednjim godinama bio jedan od pokretača ekonomije u zemlji, te da je u godinama prije pandemije Covid-19, zabilježen značajan rast u tom sektoru - od 2010. do 2019. za čak 250 posto.

"Nažalost, pandemija je zaustavila taj trend. Oporavak će biti težak i dugotrajan, ali ne smijemo biti pesimisti imajući u vidu ogromne turističke potencijale kojim raspolažemo, počev od olimpijskih ljepotica Jahorine, Bjelašnice, Igmana, nacionalnih parkova Une, Sutjeske, Kozare, hercegovačke regije, Međugorja, Trebinja, Mostara, Sarajeva. Potrebne su nam inovativne i kreativne politike koje će, uz postojeći turistički potencijal, biti dobitna kombinacija da odgovorimo na zahtjeve domaćih i inostranih turista", rekao je Košarac.

Staša Košarac - undefined

Foto: Arhiv: Staša Košarac

Također, on je podržao napore vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nadležnih entitetskih ministarstava na kreiranju strateških dokumenata i jasno definisanih politika pomoći, razvoja, sufinansiranja i podsticajnih mjera za sektor turizma.

Dodao je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu i ulaže intenzivne napore da u kontaktu sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbijedi podršku za taj sektor.

"Lični utisak mi je da se u javnosti mnogo govori o međunarodnim finansijskim institucijama i njihovim projektima za pomoć turizmu, ali da istovremeno turistički radnici nemaju dovoljno saznanja o tome kako mogu ta sredstva iskoristiti. Mišljenja sam da moramo promijeniti takvu praksu i da je neophodno da pređemo sa deklarativne na operativnu i konkretnu fazu pomoći domaćim turističkim radnicima, cijeneći njihov trud i predan rad", naglasio je Košarac.

Tražiti pomoć od EU

S tim u vezi, najavio je da će u saradnji sa entitetskim ministarstvima turizma tražiti pomoć od EU da u predstojećem periodu bude održan investicioni forum u sektor turizma, na kojem bi bili prisutni predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i predstavnici domaćeg turističkog sektora.

Ministar Košarac smatra da je to dobra prilika da se turističkim radnicima u BIH prezentuje na koji način mogu da koriste postojeća sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopćeno će se pokušati animirati međunarodne organizacije i institucije, banke i fondove, ali i privatne kompanije kao i preduzetnici koji žele investirati u obećavajući sektor turizma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije