Počela imunizacija radnika u kompanijama u Kantonu Sarajevo

4
Radiosarajevo.ba
Počela imunizacija radnika u kompanijama u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS / Vakcinacija radnika u kompanijama u Kantonu Sarajevo

Na području Kantona Sarajevo u srijedu je počela vakcinacija radnika protiv virusa COVID-19 u prostorijama kompanija. Ova inicijativa je rezultat dogovora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine s ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i predsjednikom Kriznog štaba KS Harisom Vranićem.

Udruženje poslodavaca FBiH pokrenulo je ovu aktivnost na području cijelog entiteta, a ministar Vranić se zahvalio ovom Udruženju koje je pokazalo društvenu odgovornost, naglašavajući da je vakcinacija jedini put ka vraćanju u normalni život.

Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile omogućeno je i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih lica čije spiskove je Udruženje dostavilo Ministarstvu.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Kako je navedeno iz Vlade Kantona Sarajevo, radnici trenutno mogu birati vakcine AstraZeneca i Sinopharm. Prema najavama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u narednom periodu se očekuju i određene količine Pfizer vakcina.

U narednih nekoliko dana proces imunizacije će se vršiti po kompanijama u KS, za šta je angažovano 10 medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove.

Neophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji. Radnici koji dolaze iz drugih kantona, a rade u Kantonu Sarajevo također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta.

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je predstavnike Udruženja banaka, Udruženja društava za osiguranja, kantonalne privredne i obrtničke komore, Udruženja taksista i ostala poslodavačka udruženja da se jave kako bi dogovorili termine imunizacije njihovih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije