U Kantonu Sarajevo hospitalizirano 166 pacijenata, jedna osoba preminula

0
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo hospitalizirano 166 pacijenata, jedna osoba preminula
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Vrazova

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 40 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 10, odnosno 62,5 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus su testirane 323 osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 649 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 3.244 naša sugrađanina.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.150 zaraženih osoba koronavirusom i 50.263 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 38.

Trenutno je u KS hospitalizirano 166 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 97, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 69 pacijenata.

Na respiratoru su četiri pacijenata, tri na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 14 pacijenata, a u Općoj bolnici njih sedam. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 12 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 202 pacijenta, od kojih je pet transportovano u Opću bolnicu, a osam na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 40, u Novom Gradu 14, u Semizovcu 11 i na Ilidži šest.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 197.

Covid-pozivni centar je zabilježio 176 poziva, a obavljeno je i 164 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije