U Kaknju počinje izgradnja stanova za socijalno ugrožene

Fena
U Kaknju počinje izgradnja stanova za socijalno ugrožene

U Kaknju će danas biti ozvaničen početak radova na izgradnji višestambenog objekta u općini Kakanj, čija je gradnja planirana u okviru Potprojekta BiH3 Državnog projekta stambenog zbrinjavanja/Regionalni stambeni program.

Početak radova će ozvaničiti federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zajedno s načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom, predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Radi se o zgradi sa 20 stambenih jedinica namijenjenih za smještaj socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih lica, po principu socijalnog neprofitnog stanovanja.

Vrijednost Ugovora za izvođenje građevinskih radova na izgradnji višestambenog objekta u općini Kakanj iznosi skoro 900.000 KM, a rok za izgradnju je 10 mjeseci, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području Federacije Bosne i Hercegovine se implementiraju četiri potprojekta (BiH1, BiH2, BiH3 i BiH4), u okviru kojih je izgrađeno oko 390 kuća (individualnih stambenih jedinica) i sedam višestambenih objekata. U toku je izgradnja tri stambene zgrade u gradovima Tuzla i Goražde, te općini Jajce. 

U 2019. godini u okviru prva tri potprojekta planiraju se obnoviti i izgraditi 183 stambene jedinice u zgradama za socijalno stanovanje, dok će potprojektom BiH4 biti obuhvaćena izgradnja 130 individualnih stambenih jedinica, čime će biti osigurano stambeno rješenje za 313 socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih lica. Procjenjena vrijednost potrebnih sredstava za izgradnju ovih stambenih jedinica u tekućoj godini iznosi skoro 11 miliona KM.

Potprojektima BiH5 i BiH6, u narednoj godini planirana je izgradnja 141 kuće i  255 stambenih jedinica u zgradama za socijalno stanovanje, u vrijednosti od 16,1 milion KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije