BiH / U Istočnom Sarajevu identifikovano pet žrtava

11. 10. 2019. u 16:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

U Spomen-kosturnici u Miljevićima te u Područnom uredu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu identificirano je pet žrtava proteklog rata.

Radi se o jednoj žrtvi bošnjačke i četiri žrtve srpske nacionalnosti koje su u toku proteklog rata nestale na području Šekovića, Goražda i Sarajeva.

U Spomen – kosturnici članovi porodice danas su identifikovali posmrtne ostatke Muhameda (Ragib) Ferhadbegović, rođenog 1968. godine u Šekovićima gdje je i nestao, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2014. godine, također u Šekovićima.

U Područnom uredu u Istočnom Sarajevu identifikovana je jedna žrtva nestala u Goraždu te tri osobe koje su nestale u Sarajevu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu u groblju Lav u Sarajevu.

Porodice su potvrdile identitete žrtava koji su dobiveni DNK analizom pa su danas identificirani:

1. Vasilije (Vaso) Ninković, rođen 1919. godine u Miljevini, nestao 1992. godine u Sarajevu, posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na groblju Lav u Sarajevu;

2. Petko ( Danilo) Stojanović,rođen 1927. godine u Rogatici, nestao 1992. godine u Goraždu, posmrtni ostaci ekshumirani 1999. godine u Vitkovićima - željeznička stanica - Goražde;

3. Branko (Andrija) Šuković, rođen 1924. godine u Gacku, nestao 1992. godine u Sarajevu, posmrtni ostaci 1999. godine ekshumirani na groblju Lav u Sarajevu;

4. Milan (Ristan) Drašković, rođen 1947. godine u Trnovu, nestao je 1992. godine u Sarajevu, posmrtni ostaci ekshumirani 1999. godine na groblju Lav u Sarajevu.

Danas su članovi porodica ponovo identificirali još pet žrtava srpske nacionalnosti odnosno posmrtne ostatke koji su pronađeni nakon revizije kosturnica i prve identifikacije. U tim slučajevima će se raditi reasocijacija sa ostalim dijelovima skeleta.

NEMA KOMENTARA