U igri sarajevskih nestašnih dječaka zarobljeno pet tenkova

Radiosarajevo.ba
U igri sarajevskih nestašnih dječaka zarobljeno pet tenkova
U akciji na Dujmovskim brdima podno Treskavice, u igri sarajevskih nestašnih dječaka, 29. oktobra 1994. godine zarobljen je do sada najveći ratni plijen Armije RBiH.

Zarobljeno je pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, sedam kamiona, autobus, dva topa B-1, sedam "strijela 2M",14 PAM-ova, oko 1.000 granata, 100.000 metaka raznih kalibara.... 

Ovako je počinjao jedan od novinskih članaka s početka novembra 1994. Tokom te godine Prvi korpus Armije RBiH uspio je vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva.

Prvih dana oktobra na treskavičko-bjelašničkom pravcu oslobođene su značajne kote i ostvaren veliki prodor u dubinu neprijatelja. Oslobodivši dominantne objekte na Bjelašnici, poput najvišeg vrha 2067, i platou Treskavice, snage Prvog korpusa dobile su zadatak da 29. oktobra zaposjednu neprijateljsku liniju jugoistočnim vijencem Bjelašnice sve do obronaka Treskavice na objektima Šiljak - Hojta - Borikovac. 

Pobjeda je izvojevana bez ijednog poginulog borca.

Godišnjica Bitke na Dujmovskim brdima obilježena je danas u organizaciji Udruženja "Druga viteška".

Na svim značajnim lokacijama za ovu bitku položeno je cvijeće uz vjerski program, a ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istakao je da su golobradi mladići u svojoj briljantnoj akciji bez ijednog gubitka nanijeli veliki gubitak agresoru.

"Ratne 1994. godine na današnji dan pripadnici Druge viteške motorizovane brigade sa ostalim jedinicama Prvog korpusa te pripadnicima MUP-a RBiH izvojevali su jednu od najvećih pobjeda nad agresorom", naglasio je.

Fišo je također kazao da se ovakva generacija rađa jednom u petsto godina i da je zadivila cijeli svijet.

"Zato pamtimo herojstvo naših najboljih sinova šehida i poginulih boraca i širimo istinu o herojskom putu slavne Armije RBiH", podvukao je Fišo.

Borci te veliki broj građana i učenika novogradskih osnovnih škola danas su se prisjetili jednog od najznačajnijih datuma u bližoj historiji, saopćeno je iz Kabineta ministra za boračka pitanja KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije