U Hrvatskoj u toku i pretres nekretnina Lejle Fazlagić

BIRN - Detektor.ba
U Hrvatskoj u toku i pretres nekretnina Lejle Fazlagić
/ Lejla Fazlagić (desno)
U akciji pokrenutoj zbog niza krivičnih djela uhapšen je bivši ministar za unutrašnje poslove Republike BiH Alija Delimustafić, a u toku su druga hapšenja i pretresi na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je rečeno da je zbog organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja, prevare, povrede zakona od strane sudije i pranja novca u toku hapšenje više osoba i da će akcija kodnog naziva "Pravda" trajati cijeli dan.

Osim Delimustafića, uhapšen je i Juso Škrijelj, a u Hrvatskoj je u toku pretres nekretnina donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, saznaje BIRN – Detektor.ba.

Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici održanoj 8. jula konstatiralo da joj mandat prestaje sa 30. julom 2016.

Protiv Fazlagić pokrenut je disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka, te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Akcija "Pravda" pokrenuta je rano jutros nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

„Osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povrede zakona od sudije, pranje novca i prevara. U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske“, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ona je dodala da je u ovom predmetu Tužilaštvo istražne radnje provodilo u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Hrvatske.

„Značajna saradnja ostvarena je i s policijom Republike Srpske, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH“, dodala je Bavčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije