U Hadžićima sutra Dan žalosti zbog kolektivne dženaze

Radiosarajevo.ba
U Hadžićima sutra Dan žalosti zbog kolektivne dženaze
Foto: Općina Hadžići / Ilustracija

Dan žalosti zbog kolektivne dženaze za 12 identifikovnaih žrtava masovne grobnice Lokvice-Igman, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

Žrtve su ekshumirane početkom juna ove godine. Dženaza će se klanjati u petak, 15. novembra u 13.30 sati na mezarju Donji Hadžići.

Na Igmanu pronađena grobnica, pretpostavlja se da krije tijela 12 nestalih

Iz Općine Hadžići su podsjetili da su civili strijeljani u ljeto 1992. godine od strane vojske RS-a na Igmanu kada su pokušali da pobjegnu na slobodnu teritoriju.

Kako je istaknuto, o svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaišima.

Dženaza će bit klanjana: Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Podsjetili su da se još traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode kao nestali i to starosti od 19 do 70 godina.

Identifikacija žrtava iz grobnice na Igmanu: Lejla došla da "upozna" oca

Dženazu će predvoditi zamjenik reisul-uleme Husein Smajić. Prisustvo su najavili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović i drugi.

Zastave u Hadžićima će biti na pola koplja. Iz ove lokalne zajednice su podsjetili da će zbog Dana žalosti biti zabranjeno održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije