U Grčkoj štrajkuju radnici elektrodistribucije

Radiosarajevo.ba
U Grčkoj štrajkuju radnici elektrodistribucije

Grčka se danas suočava s problemima u snabdijevanju električnom energijom jer su zaposleni u najvećoj elektroenergetskoj kompaniji DEH stupili u štrajk zbog oduke vlade da je privatizira, u okviru plana štednje.

Prodaja državnog udjela u elektroenergetskoj kompaniji je značajan korak u privatizaciji, vrijednoj 50 milijardi eura, koja mora biti završena do 2015. godine, prenijela je agencija AP.

U saopćenju kompanije navedeno je da devet termoelektrana ne radi od danas zbog štrajka i apelira se na potrošače da smanje upotrebu struje, naročito tokom popodnevnih vrućina.

"U štrajku smo zbog toga što, vjerovali ili ne, osjećamo da su nama oni, vlada i njihove mjere, skinuli osmijeh s lica, orobili i naš život i budućnost naše djece", kazao je radnik Georges Maleskos.

"Moj jedini izvor prihoda dolazi od ovog posla. Poslije 33 godine rada došli smo do toga da se pitamo da li ćemo biti sposobni da preživimo", kazao je on.

Grčkog premijera Georgesa Papandreua danas očekuju razgovori s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem, a Papandreu u Bruxelles stiže u momentu kada su ministri finansija eurozone odložili odluku o odobrenju nove tranše pomoći njegovoj zemlji.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije