U Ferhat-pašinoj džamiji obilježena najodabranija noć Lejletu-l-kadr

AA
U Ferhat-pašinoj džamiji obilježena najodabranija noć Lejletu-l-kadr
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci vjernici su večeras obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr najodabraniju noć u godini.

Hafiz Muamer Okanović, imam u Ferhat-pašinoj džamiji objasnio je da Lejletu-l-kadr u prevodu na naš jezik otprilike znači noć sudbine.

"Muslimani smatraju i vjeruju da uzvišeni Allah dž. š. upravo u toj veličanstvenoj, blaženoj, noći propisuje i određuje sudbinu svojih robova za buduću godinu. Tako da je prikladno to veče moliti uzvišenog Gospodara za razne blagodati, za zdravlje za prosperitet u svim aspektima života i provesti tu noć u ibadetu, u bogoslužju. Neophodno je da ovu noć iskoristimo s obzirom da se Lejletu-l-kadr spominje u časnom Kur'anu kao noć u kojoj je uzvišeni Gospodar počeo objavljivati Kur'an našem poslaniku Muhammedu s.a.v.s. tako da ta noć i sa tog aspekta ima svoju višeznačnost i puninu", kazao je Okanović.

Vjernici u Sarajevu obilježili Lejletul-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Prema njegovim riječima, ova noć ima posebnu vrijednost jer je to noć koja je bolja od 1.000 drugih mjeseci.

"Tako da je bogoslužje, ibadet u toj noći vrijedniji, bolji i draži Gospodaru od ibadeta u hiljadu mjeseci, a inače čovjek kao čovjek, slabašno krhko biće ne može doživjeti tu dob tako da je ovo na neki način noć poklon od našeg Gospodara. U njoj možemo zavrijediti nagrade, oprost, koliko za 1.000 drugih mjeseca tako da je to još jedan od vidova božije milosti prema svojim robovima", kazao je Okanović.

U programu obilježavanja noći Lejletu-l-kadra prije teravih-namaza upriličen je zikr, odnosno tevhid ili veličanje, spomen uzvišenog Gospodara. Okanović je istakao da će vjernici na taj način osvježiti svoja srca i zamoliti Gospodara da im oprosti sve grijehe koje su činili tokom godine kao što će se prisjećati i svih umrlih koji nisu bili u prilici da dočekaju časni mjesec ramazan. Nakon teravih-namaza slijedi učenje mevluda, učenje ilahija i klanjanje noćnog namaza.

Na obilježavanje 27. noći mjeseca ramazana u Ferhadiju je došla drupa Zeničana. Jedan od njih, rekao je da inače obilaze džemate i obavljaju teravije.

"Došli smo maksuz ovdje da posjetimo ovu džamiju, mada smo bili na otvorenju, ali svake godine dolazimo ovdje za 27. noć i to nam je čast. Mi smo prešli 250 kilometara, ali ni malo ne žalimo što smo došli", poručio je Zeničanin.

Obilježavanju noći Lejletu-l-kadr prisustvovao je i Banjalučanin Kasim Berberović, koji će ovu noć provesti u ibadetu i zikru, jer je u pitanju noć vrijednija od 1.000 mjeseci.

"Svaku noć kad zanijetim da zapostim kažem: Bože moj ti si stvoritelj sedam kata nebesa, pa cijela kugla zemaljska, jezera, vode okeani, sve si ti stvorio, ne zavisiš ni od koga, a mi smo božji robovi sićušni mali, moramo biti pokorni", rekao je Berberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije