U FBiH smanjen broj saobraćajnih nesreća

Radiosarajevo.ba
U FBiH smanjen broj saobraćajnih nesreća


Na području Federacije BiH je u prošloj godini, u odnosu na 2010, zabilježen trend smanjenja broja poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama, a pored toga su zabilježene 27,902 saobraćajne nesreće, što je za 1,90 posto manje od 2010.

Broj nastradalih osoba (6,661) je smanjen za 4,01 posto, broj teže povrijeđenih (1,074) za 0,09 posto, a broj lakše povrijeđenih (5,417) u saobraćajnim nesrećama smanjen je za 4,41 posto.

Neprilagođena brzina

"Najveći broj saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u 2011. i dalje je uzrokovan nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i uslovima puta - 6.215", istaknuo je Kemal Ademović koji je jučer u Sarajevu predstavio Godišnji izvještaj o stanju sigurnosti saobraćaja u Federaciji BiH u prošloj godini.

Ademović je prvi čovjek Ekspertnog tima koji je zadužen za analizu i koordinaciju provođenja aktivnosti iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti saobraćaja FBiH 2008.-2013.". On je ocijenio da je taj tim ostvario zacrtani cilj: smanjiti broj poginulih za pet posto.

A govoreći o uzrocima saobraćajnih nesreća, Ademović je naveo kako je drugi najčešći uzrok saobraćajnih nesreća upravljanje vozilom pod uticajem alkohola iznad zakonom propisane količine - 1.303 nesreće.

Najveći broj saobraćajnih nesreća prema mjestu i kategoriji puta zabilježen je u naseljenim mjestima – njih 14.568; najviše poginulih registrirano je na magistralnim putevima (79).

Mijenjati zakone

Član Ekspertnog tima Željko Klisara prezentirao je represivne mjere provedene u prošloj godini, naglašavajući da je najviše povećan broj slučajeva prekoračenja brzine kretanja vozila (22,76 posto), tehničke neispravnosti vozila (31,28 posto), korištenja mobilnog telefona tokom vožnje (35,68 posto), te nepropisnog preticanja (14,67 posto), javila je novinska agencija Fena.

Još jednom se podsjeća da je neophodno što prije pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune aktuelnog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije