U FBiH nema novih oboljelih od virusa Zapadnog Nila

Radiosarajevo.ba
U FBiH nema novih oboljelih od virusa Zapadnog Nila

Nakon što je 84-godišnjak iz Tuzle, koji je bio zaražen virusom Zapadnog Nila, otpušten na kućno liječenje, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr Jelena Ravlija potvrdila je za Anadolu Agency (AA) da u Federaciji BiH nema novih oboljelih od ovog virusa.

Tuzla: Pacijentu preliminarno potvrđena infekcija virusom Zapadnog Nila

Korisni savjeti: Kako se zaštititi od virusa Zapadnog Nila

Sarajevo: U uzorcima uginulih ptica pronađen virus Zapadnog Nila

''Srećom nemamo informacija o novim oboljelim od virusa Zapadnog Nila'', kazala je Ravlija, naglasivši kako nema razloga za paniku u Federaciji BiH nakon što je zabilježen jedan slučaj virusa Zapadnog Nila u Tuzli.

Kako je AA ranije prenijela, stariji muškarac kojemu je dijagnosticirana upala mozga uzrokovana virusom Zapadnog Nila pušten je na kućno liječenje i osjeća se bolje. Slučaj 84-godišnjaka sa područja Tuzlanskog kantona predstavlja prvi zvanično potvrđeni slučaj obolijevanja uzrokovanog virusom Zapadnog Nila.

Virus Zapadnog Nila kod zaraženih ljudi može uzrokovati simptome slične gripi, groznicu, encephalitis (upalu mozga) ili meningitis (upalu moždanih ovojnica). Infekcije ovim virusom su zabilježene u skoro svim dijelovima svijeta.

U laboratorijama Veterinarskog fakulteta Sarajevo jučer je potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih mrtvih ptica, saopćeno je iz institucije. Obzirom da se radi o prvoj potvrdi ovog virusa u BiH, koji se putem uboda komaraca prenosi na ljude i može izazvati i fatalne posljedice, odmah su obaviještene nadležne institucije Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Prisustvo virusa zapadnog Nila tokom ljeta je zabilježeno u 14 gradova Srbije, gdje je bilo i smrtnih slučajeva, te u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Rumuniji.

Pored Beograda, u Srbiji su pozitivne rezultate na virus Zapadnog Nila imali i Požarevac, Subotica, Slankamen, Smederevo, Ruma, Šabac, Valjevo, Temerin, Pančevo, Donji Milanovac, Niš, Zrenjanin i Bečej. Do sada je u Srbiji od virusa oboljelo više od 130 osoba, a zabilježeno je nekoliko smrtnih slučajeva mahom kod starijih pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije