U Domu naroda FBiH odobreni borački zakoni

Radiosarajevo.ba
U Domu naroda FBiH odobreni borački zakoni

Foto: Arhiv

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu izmjene seta federalnih boračkih zakona.

Entitetska vlada je kao njihov predlagač obrazložila da se na izmjene odlučila jer je uvjetovana nastavkom finansijskih aranžmana Federacije sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom. Vlada je navela i rok, 26. februar, do kojeg je prema zahtjevima ovih partnera, trebalo potvrditi u Parlamentu.

Usvajanjem tih i drugih mjera, narednu tranšu iz stand-by aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s MMF-om treba očekivati u Federaciji za 20-ak dana a sljedeću isplatu od Svjetske banke početkom aprila, rekao je novinarima u Parlamentu federalni dopremijer i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Službeni naziv prvog od izmijenjenih boračkih zakona je Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Odnosi se na kategoriju ratnih vojnih invalida te porodice šehida i poginulih branilaca.

Izmjenama se uvodi novi propis, a to je da posebnim, budućim općim federalnim zakonom bude propisan cenzus na naknade iz budžeta pojedincima, što se neće odnositi i na plaće, te da cenzus važi za sve, a ne više samo za boračke korisnike, kako je prvobitno najavljivano i čemu su se borci žestoko protivili ovih dana, najavljujući masovne proteste.

Novi zakon od 1. januara naredne godine

Kako će cenzus izgledati i na osnovu kojih parametara će biti određivan te od kada će se tačno primjenjivati, precizirat će taj budući zakon. Najviše se spominje mogućnost da će važiti od 1. januara iduće godine.

Međutim, dobitnicima ratnih priznanja ostalo je precizirano ranije najavljeno pravilo da prihodovni cenzus važi za njih već od 1. maja ove godine.To je navedeno u zakonu koji se odnosi na tu boračku kategoriju, odobrenom također na današnjoj sjednici.

Treći zakon iz ovog boračkog seta govori o demobiliziranim borcima, a on se ukida 30. aprila.

Međutim, odobren je nacrt novog teksta prema kojem je Federacija dužna donijeti do tog datuma novu legislativu o demobiliziranim i zadržati iz dosadašnje njihova nematerijalna prava.

Materijalne naknade će pak definitivno biti ukinute, a njih demobilizirani imaju na osnovu dosadašnjeg teksta, važećeg do 30. aprila, i to na osnovu nezaposlenosti.

Što se tiče delegatske rasprave koja je prethodila odobravanju ovog zakonskog seta, obilježena je diskusijom onih koji smatraju da federalni borački ministar Zahid Crnkić i njegovo ministarstvo nisu u aktuelnom mandatu imali pozitivne rezultate.
Sjednica Doma naroda je završena, a s obzirom na to da je sve ove propise odobrio jučer i Predstavnički dom, stvoreni su uvjeti da stupe na snagu.

Vezano:
Predstavnički dom odobrio izmjene boračkih zakona
Dom naroda odobrio Zakon o budžetima FBiH

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije