U civilizacijskom smislu, 21. vijek još nije počeo

Radiosarajevo.ba
U civilizacijskom smislu, 21. vijek još nije počeo


U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu sinoć, 6. aprila, ministar Zlatko Lagumdžija primio je brojne članove diplomatskog kora i predstavnika domaćih vlasti povodom 20. godišnjice početka ratne opsade Sarajeva.

Tokom prijema zahvalio je reditelju Harisu Pašoviću i umjetnicima, akterima današnje manifestacije 'Sarajevska crvena linija', ambasadorima zemalja koje su prije 20 godina priznale državu BiH i diplomatama koji mu kao ministru vanjskih poslova čestitaju ovih dana dvadesetogodišnjicu priznanja naše zemlje, objavila je novinska agencija Fena.

Zahvalio je i novinarima, izvještačima iz ratnog Sarajeva.


Zlatko Lagumdžija (Foto: Filip Đurić, Radiosarajevo.ba)

'Sarajevska crvena linija', manifestacija u kojoj je 11.541 praznih crvenih stolica postavljeno jučer simbolično duž centralne sarajevske ulice u znak sjećanja na toliki broj građana ubijenih tokom ratne opsade, dijeli svijet na dva dijela - na civilizaciju i njene protivnike, rekao je između ostalog Lagumdžija u obraćanju zvanicama.

"Tamna strana svijeta su oni koji su 11.541 stolicu učinili praznom. Današnji (jučer, op. a) događaj posvećen je okretanju budućnosti, nečemu što treba da kaže da ovo nigdje više i nikome ne treba da se dogodi", rekao je on, javila je Fena.

Podsjećajući da je među praznim stolicama i čitav niz malih, crvenih, koje simboliziraju prazna mjesta poginule djece, ministar vanjskih poslova BiH je dodao da u civilizacijskom smislu, 21. vijek još nije počeo.

Pozvao je diplomate, posebno zemalja koje su prve priznale BiH, da i sada pomognu kako bismo mogli reći da je novi vijek  započeo članstvom naše zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

Inače, jučer je Milorad Dodik protestvovao zbog ovog događaja, ocijenio ga je jednostranim, optužio Bošnjake da ne žele graditi zajedničku BiH, a ambasadore pozvao da se istom ne odazovu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije