U četvrtak nastavak suđenja Mevlidu Jašareviću

Radiosarajevo.ba
U četvrtak nastavak suđenja Mevlidu Jašareviću

Suđenje Mevlidu Jašareviću, srbijanskom državljanjinu koji se tereti za krivično djelo terorizam, odnosno napad na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II Suda Bosne i Hercegovine bit će nastavljeno u četvrtak.

Novo suđenje u ovom predmetu počelo je 16. septembra, a nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH u julu uvažilo žalbu odbrane prvooptuženog, te u odnosu na Jašarevića ukinulo prvostepenu presudu i naredilo održavanje ponovnog suđenja.

Istovremeno, Apelaciono vijeće je potvrdio prvostepenu presudu u njenom oslobađajućem dijelu u odnosu na suoptužene u ovom predmetu, navodne pomagače - Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

Sud je, u međuvremenu, dobio izmijenjenu optužnicu čiji je činjenični opis preciziran u skladu s Odlukom Apelacionog vijeća.

Izmijenjenom optužnicom Jašareviću se stavlja na teret krivično djelo terorizam u vezi s napadom na život osobe koji je mogao prouzročiti smrtnu posljedicu, a u skladu s uputom Apelacionog vijeća, optuženi se više ne tereti za organiziranje terorističke grupe.

Kako je na prošlom ročištu najavljeno, u nastavku novog suđenja u ovom predmetu trebalo bi pristupiti saslušanju svjedoka odbrane, očevidaca "kritičnog događaja".

Podsjetimo, prvostepenom presudom od 6. decembra 2012. godine, koja je u odnosu na prvooptuženog ukinuta, Jašarević je bio oglašen krivim za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu te osuđen na 18 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije