U Budimpešti, Beogradu i Sarajevu održan marš protiv krzna

Radiosarajevo.ba
U Budimpešti, Beogradu i Sarajevu održan marš protiv krzna
Foto: Koalicija bez krzna / Marš protiv krzna "Fur Free Forever"

U Budimpešti, Beogradu i Sarajevu održan je marš protiv krzna "Fur Free Forever", a uskoro će isto biti održano u Sofiji i Podgorici. Marš je održan 5. maja, a u ova tri grada marširalo je preko 1.000 ljudi protiv krzna.

Ovim maršem je ozvaničen početak intenzivne kampanje na području Jugoistočne Evrope, kojom se nastoji "očistiti" region od korištenja prirodnog krzna, odnosno zaustaviti masovno ubijanje životinja radi istog, saopćili su iz Koalicije bez krzna BiH.

Umjetno krzno se proizvodi još od 30-ih godina 20. vijeka, a njegova perfekcija je dostigla vrhunac u protekloj deceniji. Velike modne kuće, poput Armanija, Guccija, Versace, odbacile su krzno životinja, a 16 država Evrope je do sada donijelo zabrane uzgoja i ubijanja životinja radi krzna, kao i druge zemlje van Evrope.

Na farmama krzna životinje se drže u sićušnim kavezima, po principu baterijskog uzgoja, gdje provode svoje živote od dolaska na svijet, te zbog neadekvatnih životnih uslova nerijetko oboljevaju od raznih bolesti i poremećaja, napomenuli su iz navedene Koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije