U Briselu napravljen važan evropski korak

Radiosarajevo.ba
U Briselu napravljen važan evropski korak


Povodom saopćenja SDA u kojem se politički neodgovorno sastanak lidera u Briselu pokušava falsicifirati kao navodna priprema podjele BiH, SBB BiH smatra da je upravo obrnuto, javlja Fena.

Kao prvo, najvažnije je da je u prisustvu predsjednika SDA, te lidera HDZ-a i SNSD-a, u Briselu praktično srušen Prudski dogovor iz 2009. godine, koji su potpisali Tihić, Čović i Dodik, o namjeri promjene Ustava BiH. Tada se, između ostalog, predviđala uspostava hrvatske i bošnjačke teritorijalne jedinice, a time pripremala i podjela Bosne i Hercegovine po tom osnovu.

SBB BiH procjenjuje da je u Briselu srušena ideološki anahrona i kriminogena struktura, odnosno njena antievropska opstrukcija. Postignuti dogovor predstavlja važan korak na evropskom putu BiH i njenom državnom jačanju na bazi Mirovnog ugovora i približavanje evropskoj porodici.

Toga se upravo boji dio SDA, koji svoju politiku zasniva na susretima sa Ahmedinedžadom. Također, evropskog puta i standarda EU se plaše i članovi državne bošnjačke mafije i nositelji sistemske korupcije. Oni odlično znaju da nakon presude Sjedić-Finci na evropskom putu BiH treba ispuniti poglavlja 23 i 24, koja i predviđaju sankcioniranje sistemske korupcije, a to posljedično u BiH znači poništavanje prljavih privatizacija, otkrivanje naručilaca i počinilaca političkih ubistava i odlazak pred sud onih koji su ogromni poreski dužnici ili su prevarili domaće i evropske banke za stotine miliona KM.

Proiransko-vehabistička ideološka matrica i strah od pravne države su suština antievropskog nastojanja dijela SDA i njih nema potrebe ubjeđivati da pozitivan stav koji su zvaničnici iz EU izrazili o najnovijem briselskom sastanku jeste zaslužena i ohrabrujuća ocjena da BiH još odlučnije ispunjava svoje obaveze i da se ne osvrće na opstrukcije onih koji taj put ideološki ne žele ili ga se iz drugih razloga plaše. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije