U Brčkom uhapšen vehabija sa TNT eksplozivom

Radiosarajevo.ba
U Brčkom uhapšen vehabija sa TNT eksplozivom


U Brčkom je jučer uhapšen pripadnik selefijskog pokreta Adnan Rečica, kod kojeg je policija, između ostalog, pronašla četiri kilograma TNT eksploziva, 300 grama plastičnog eksploziva, osam mehanizama za aktiviranje eksplozivne naprave telefonom, motorole, vojnu opremu i „brošure na arapskom jeziku“, javlja dnevnik Blic.

Policija Distrikta izvela je munjevitu akciju u porodičnoj kući u Samokovlijinoj ulici, u brčanskom naselju 4. jul, gdje je otkrivena i laboratorija za proizvodnju droge.

"Pronašli smo i kapacitete za pravljenje droge i eksploziva. Akcija je uslijedila nakon duže pripreme", izjavila je za današnji Dnevni avaz osoba uključena u operaciju.

Komšije uhapšenog iznenađene su policijskim pretresom. "Na ovoj kući koju je policija pretresla roletne nisu podignute više od godinu dana. Ništa nismo posumnjali. U šoku smo", rekao je jedan od susjeda.

Bosanskohercegovačke policijske snage i ranije su više puta kod pripadnika selefijskog pokreta nalazile upravo TNT eksploziv. Radi se o najstabilnijem eksplozivu, vrlo postojanom i praktičnom, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

O razornoj moći TNT-a govori podatak da se u ručnoj bombi nalazi 38 grama eksploziva, a u tenkovskoj, koja probija oklope, četiri do šest kilograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije