U BPK-u Goražde vodostaji u porastu, za sada nema opasnosti od poplava

0
Fena
U BPK-u Goražde vodostaji u porastu, za sada nema opasnosti od poplava
Foto: Fena / Rijeka Drina

Vodostaji na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde su u blagom porastu, ali za sada nema opasnosti od izlijevanja.

Šef Kantonalnog operativnog centra (KOC) Ramo Živojević ističe da je situacija u BPK-u trenutno zadovoljavajuća.

"Za sliv rijeke Drine zasad nemamo alarme za vanredne hidrološke događaje koje u principu ne možemo isključiti, ali po sadašnjim prognozama i jutrošnjem izvještaju Agencije za vodno područje rijeke Save, za područje gornjeg toka Drine, kao i cijelog njenog toka, predviđa se stabilan vodostaj. On je sada u blagom porastu i jutros je na hidrološkoj stanici u Goraždu na Drini iznosio oko 140 centimetara, na rijeci Prači zabilježeno je oko 75 centimetara, a na rijeci Kolini oko 50 centimetara, što nisu vodostaji koji bi mogli ugroziti ljude i materijalna dobra", precizirao je Živojević.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Napomenuo je da se kišne padavine koje traju već duže vrijeme očekuju i narednih dana.

"Ne treba zanemariti činjenicu da padavine mogu uzrokovati porobleme i na manjim vodotocima. Za sada takvih problema nema, ali pratimo stanje u kantonalnom operativnom centru Civilne zaštite, kao i općinske i gradska služba civilne zaštite. Nije zabilježena ni pojava klizišta, a svi putevi u nadležnosti BPK su prohodni, s tim da nije isključeno da dođe do pojave odrona i slično", upozorio je Živojević.

Više o novim poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije