U BPK Goražde dopremljeno 318 doza Pfizer vakcine

0
Fena
U BPK Goražde dopremljeno 318 doza Pfizer vakcine
FOTO: Fena / Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde / Ilustracija

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno 318 doza vakcine Pfizer, što je najveća količina koja je dosad stigla u BPK Goražde.

Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo ističe da je dio doza namijenjen za vakcinaciju jednog broja zdravstvenih radnika, dio će biti iskorišten za imunizaciju 12 dijaliznih pacijenata sa područja BPK Goražde, dok će preostale doze biti distribuirane u porodične ambulante, odnosno Domove zdravlja.

"Danas dopremljenih 318 doza vakcine Pfizer je najveća količina koja je dosad odjednom dopremljena u BPK Goražde, što uz prethodnih 824 čini ukupno 1.142 doze. Zadovoljni smo činjenicom da raste broj zainteresiranih građana za imunizacijom, a već naredne sedmice očekujemo novu isporuku vakcine AstraZeneca namijenjene za revakcinaciju", istakla je dr. Bičo.

Da je pojačan interes građana za vakcinacijom potvrđuju i podaci prema kojima se samo u ambulantama goraždanskog Doma zdravlja, do sada prijavilo oko 4.000 građana.

"Najvećim dijelom vakcinacija se do sada provodila po prioritetima u gradskim ambulantama, dok se sutra kreće s imunizacijom i u terenskim ambulantama. Ovom prilikom pozivamo građane da se prijave za vakcinciju putem telefona u svojim matičnim ambulantama", kazala je glavna medicinska sestra ove ustanove Aida Keškić.

Na području BPK Goražde nastavljen je trend stabilizacije epidemiološke situacije. U posljednja 24 sata od testirana 23 uzorka iz Goražda, koronavirus potvrđen je kod dvije osobe, a u istom periodu jedna osoba se oporavila. Na području kantona trenutno je u izolaciji 35 osoba. Po jedan pacijent nalazi se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde i KCUS-u.

Trenutno je na području BPK Goražde 19 osoba pozitivno na koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije