U Bosni i Hercegovini otvoren najsavremeniji rudnik u Evropi

2
Radiosarajevo.ba
U Bosni i Hercegovini otvoren najsavremeniji rudnik u Evropi
Foto: Vlada FBiH / Nikšić na svečanom otvaranju rudnika Rupice

U Varešu je danas, 5. marta označen početak rada rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini. Ceremoniji održanoj tim povodom prisustvovali su brojni bh. i međunarodni zvaničnici.

Cjelokupni projekat Vareš je dizajniran i izgrađen uz korištenje najnovijih tehnologija vodećih dobavljača i proizvođača u industriji. Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je od strane lokalnih radnika, dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima. Projekt pokazuje da se rudarska operacija može izgraditi i voditi na održiv način, uz podršku ekonomskom razvoju i unapređenju životnog standarda na lokalnom i državnom nivou.

Članica Nadzornog odbora kompanije, Sanela Karić, ističe da ovaj Projekat predstavlja ponovno rađanje bh. industrijske baštine.

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

"Danas je BiH dobila najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu. Današnji dan će ostati zabilježen u istoriji kao početak rada jedne od najvećih investicija u BiH od sticanja nezavisnosti. Izvedbom ovog Projekta, pokazali smo svijetu da je naša zemlja dobar domaćin i dostojna velikih investicija i projekata".

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, izrazio je punu podršku Vlade ovom Projektu

Inozemna ulaganja od 450 miliona dolara u bh. privredu: U Varešu svečano otvoren rudnik

Inozemna ulaganja od 450 miliona dolara u bh. privredu: U Varešu svečano otvoren rudnik

"450 miliona dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati. Ono što smatram vrlo važnim kada je u pitanju ova investicija, je poruka koju šaljemo drugim investitorima kako se u BiH može investirati i da je ovo jedan novi početak. Početak rada kompanije Adriatic Metals, početak proizvodnje i kraj administrativne borbe. Želim poslati i poruku svim budućim investitorima da mogu doći u BiH i investirati. Vlada FBiH je jednoglasno stala iza ovog projekta i pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, da širimo ovu pozitivnu priču i šaljemo pozitivnu poruku u svijet", kazao je Nikšić.

Britanski ambasador Julian Reilly je naglasio kako je izazov otvoriti moderan rudnik bilo gdje u svijetu, a učiniti to za samo osam godina ogroman uspjeh.

"Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine. Današnja ceremonija dokazuje da je BiH spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru. Fokus Adriatica na postavljanje socijalnih i ekoloških standarda u središte investicije pokazuje kako rudarstvo treba biti obavljeno i otvara put BiH da postane značajan igrač u ovom sektoru, brzo privlačeći odgovorne investitore, uključujući iz Velike Britanije".

S ponosom što je najveća poslijeratna investicija realizovana upravo u Kantonu na čijem je čelu, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je istaknuo da će dodatno učvrstiti poziciju koju ovaj kanton ima kao generator privrednog razvoja FBiH.

Nikšić na svečanom otvaranju rudnika Rupice
Foto: Vlada FBiH: Nikšić na svečanom otvaranju rudnika Rupice

"Projekat Vareš će imati apsolutnu podršku kantonalnih institucija sve dok se budu poštovali propisi i vodilo računa o zdravlju građana i zaštiti okoliša", dodao je Pivić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je istakao kako se uticaj otvaranja rudnika Rupice ne može dovoljno naglasiti.

"Adriatic Metals je oživio naš grad, osnažio populaciju i ekonomske aktivnosti. Dodatno, vratio nam je  snažnu rudarsku tradiciju te stanovništvu dao osjećaj ponosa i svrhu da ovdje žive i rade. Bilo je zadovoljstvo raditi s timom Adriatica, i nadam se čvrstoj poslovnoj saradnji i u narednom periodu, kako Projekat bude dostizao i premašivao svoj proizvodni kapacitet. Želio bih zahvaliti kompaniji što su naš slavni Vareš ponovo pozicionirali na mapu važnih proizvođača metala".

Nakon ceremonije, na lokalnom trgu u Varešu održan je "Vareš Fest" koji je okupio upravu kompanije, njihove goste i građane Vareša kako bi uživali u poslijepodnevu ispunjenom kulturnim i zabavnim sadržajem.

Nikšić na svečanom otvaranju rudnika Rupice
Foto: Vlada FBiH: Nikšić na svečanom otvaranju rudnika Rupice

Ključne informacije o projektu Vareš

  • Projekat Vareš je novi rudnik metala koji se otvara u Evropi, koji otvara put kulturi održivog rudarstva u regiji, uz podršku lokalne zajednice i vlada na različitim nivoima vlasti. Adriatic Metals je pionir modernog rudarstva u BiH. Od dolaska Adriatic Metals 2017. godine, kompanija je prošla kroz faze istraživanja, ishodovanja dozvola, osiguranja finansiranja i izgradnje rudnika. Sve navedene aktivnosti su izvršene pod uticajem pandemije COVID-19, visoke inflacije i ograničenog tržišta rada.
  • Evropa hitno treba lokalno dobijene ključne metale koji podržavaju prelazak na čistu energiju prema Net Zero - uključujući cink, srebro i bakar, kao što je navedeno u Zakonu EU o kritičnim sirovinama (CRMA) iz 2023. godine, koji je potvrdila Evropska komisija u decembru 2023.
  • Cilj CRMA je podstaknuti regionalnu proizvodnju ključnih metala kako bi se smanjila strateška zavisnost od uvoza iz trećih zemalja; poboljšao kapacitet EU za ublažavanje poremećaja u snabdijevanju ključnim sirovinama i poboljšala održivost u regiji. Projekat Vareš podržava ostvarivanje ova tri principa. Osim toga, većina koncentrata olova, srebra i cinka iz Projekta Vareš namijenjena je evropskim topionicama, partnerima Boliden, Glencore, Trafigura i Transamine.
  • Adriatic je posvećen odgovornom i održivom poslovanju. Kompanija je fokusirana na korištenje najnovije tehnologije, strogih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti te minimaliziranje ekološkog uticaja u svim svojim operacijama. Adriatic prioritetno sarađuje s lokalnim dobavljačima i potiče lokalni ekonomski rast pružanjem većih prilika lokalnim preduzećima.
  • 69% ukupnih dobavljača odnosno 739 kompanija angažovanih na Projektu bilo je iz BiH, što je ekvivalent iznosu od 155 miliona dolara. Kompanija je posvećena razvoju zajednice koja se proteže izvan područja rudarske operacije, u cilju ostavljanja trajnog i pozitivnog naslijeđa.
  • Projekat Vareš prvi je u portfelju projekata kompanije Adriatic Metals, koja teži postati značajan igrač u evropskoj rudarskoj industriji.

Ključne statistike o projektu Vareš - ekonomski procvat Bosne i Hercegovine

  • Ukupna investicija od 250 miliona dolara;
  • Doprinos od 2% BDP-u u BiH tokom operacija;
  • Doprinos od 25% ukupnih direktnih stranih investicija u 2022. godini;
  • 177 miliona dolara u porezima na dobit i doprinosima za osiguranje tokom trajanja rudarskih operacija;
  • 23 miliona dolara u direktnim naknadama vladama tokom trajanja rudarskih operacija;
  • 27% zaposlenih u Adriatic Metals su žene, što premašuje globalni prosjek rudarske radne snage od 15% prema izvještaju Svjetske banke iz 2020. i značajno premašuje prosjek u BiH koji iznosi oko 10%;
  • Zaključno s januarom 2024., Adriatic Metals zapošljava 255 osoba, od kojih 73% dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona
  • 69% ukupnih dobavljača odnosno 739 kompanija angažovanih na Projektu bilo je iz BiH, što je ekvivalent iznosu od 155 miliona dolara
  • Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, dodijelili su ovoj investiciji status "projekta od značaja za BiH " i "projekta od značaja za FBiH." Priznavanje ovog statusa uzelo je u obzir upisan kapital kompanije, broj zaposlenih, planove zapošljavanja i podršku lokalne zajednice za ovaj Projekt.

''Adriatic način'' poslovanja

  • Neupadljive podzemne operacije: Adriatic Metals prioritetno provodi neupadljive podzemne operacije kako bi došao do rude visoke kvalitete uz minimalni površinski otisak. Ovaj pristup minimizira ekološki uticaj rudarskih aktivnosti i smanjuje narušavanje lokalnih ekosistema.
  • Tehnološka efikasnost: Minimiziranje otpadnog materijala, potrošnje vode i električne energije. Kompanija, također, slijedi politiku maksimalne recirkulacije vode u proizvodnom sistemu, osiguravajući odgovorno upravljanje vodom.
  • Ekološka tranzicija: Adriatic Metals posvećen je prelasku na čiste izvore energije u cilju smanjenja svog ekološkog otiska. Osim toga, kompanija prioritizira pozitivan pristup upravljanja okolišem, implementirajući mjere s ciljem zaštite lokalnih ekosistema i biodiverziteta.
  • Društvena odgovornost: Adriatic Metals potiče uzajamni prosperitet u zajednicama u kojima posluje. To postiže maksimalnim uključivanjem lokalnih dobavljača i davanjem prednosti zapošljavanju lokalne radne snage. Zagovara raznolikost i inkluzivnost, težeći da u primarno muškoj industriji zaposli najmanje 30% ženske radne snage kako bi podržala rodnu ravnopravnost i prenos znanja i vještina.
  • Modernizacija zakonodavstva: u saradnji s lokalnim vlastima Adriatic Metals podržava i podstiče unapređenje zakonodavstva u rudarstvu, zagovarajući usklađivanje domaćih propisa s međunarodnim standardima. Ovaj proaktivni pristup osigurava prilagodbu zakonodavnih okvira za rješavanje novih izazova i prilika u rudarskom sektoru, i potiče stvaranje povoljnog okruženja za odgovorno rudarenje i razvoj zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije