U Bijeljini godišnje oko 150 zahtjeva za pokušaj mirenja u postupcima razvoda

Radiosarajevo.ba
U Bijeljini godišnje oko 150 zahtjeva za pokušaj mirenja u postupcima razvoda
U Bijeljini se godišnje podnese između 100 i 150 zahtjeva za pokušaj mirenja u postupcima razvoda braka, navodi se u informaciji Centra za socijalni rad koja će 26. septembra biti razmatrana u Skupštini grada.

U tim postupcima se nađe između 400 do 500 djece koja su predmet rada stručnih timova Centra za socijalni rad, da se konfliktan partnerski odnos ne bi prenosio na djecu.

Stručnjaci ocjenjuju da je to ponekad vrlo težak zadatak za partnere u čijim emotivnim reakcijama dominira ljutnja i upozoravaju da je za djecu najrizičnija prva godina nakon razdvajanja roditelja.

"Prekid zajednice života je težak, a za djecu naročito kritičan, zbog čega je važno da roditelji budu podrška jedno drugom, da se uzajamno poštuju i ne podrivaju autoritet jedno drugom", ističu u Centru za socijalni rad.

Najveći broj postupaka mirenja, koji po zakonu prethodi razvodu supružnika koji imaju maloljetnu djecu, završi se sporazumom kojim se bivši supružnici dogovore oko brige o djeci, izdržavanja i načina održavanja ličnih odnosa djece i roditelja s kojim ne žive, prenosi Srna.

Broj onih koji nastave zajednički život u prosjeku je 10 posto.

Istraživanja, kao i zapažanja stručnjaka Centra za socijalni rad govore o tome da su mnogi ljudi spremni na dosta trpljenja prije donošenja odluke o razvodu braka jer su u domaćem sociokulturološkom okviru porodica i porodični način života visokovrednovani.

Kao najčešće razloge za razvod braka supružinci navode problem u komunikaciji zbog velikih međusobnih razlika, ljubomoru i vanbračne veze, bolest jednog od supružnika u vidu ozbiljne psihičke smetnje, alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, kao i razne oblike nasilnog ponašanja.

Prema zapažanju stručnjaka koji rade sa porodicama u razvodu, na području Bijeljine na probleme u funkcioniranju porodice utječu i rano stupanje u brak, nezrelost i nespremnost na zajednički život, kao i kratko predbračno poznanastvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije