U Bihaću i Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće, problem obilan snijeg

Anadolija
U Bihaću i Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće, problem obilan snijeg
Nakon obilnih snježnih padavina u proteklih nekoliko dana, posebice tokom protekle noći, kada je Krajinom protutnjala zimska oluja, u Bihaću i Cazinu danas je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Na današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća nakon opsežne rasprave i sagledavanja aktuelnog stanja uslijed obilnih sniježnih padavina, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode.

"Prohodnost puteva u gradu je zadovoljavajuća, ali smo se na ovakav potez odlučili zbog visine snježnog pokrivača i broja prijavljenih šteta na kućama i drugim objektima. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad i direktori javnih kuhinja u Bihaću. Donijeli smo Zaključak da odmah finansijski intervenišemo prema dvjema javnim kuhinjama i Crvenom križu, a još jučer smo najugroženijim stanovnicima podijelili određenu količinu ogrjeva, a to ćemo raditi danas, kao i sutra", rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.  

Predstavnici mjesnih zajednica u Bihaću su pozvani da zbog najavljenih niskih temperatura sve beskućnike prijave Crvenom križu ili Centru za socijalni rad kako bi se takvi ljudi mogli zbrinuti.

"Ukoliko bi samo jedan čovjek stradao zbog snijega ili hladnoće svi smo tada izgubili", dodao je Fazlić, ističući da je u ovom gradu jutros izmjereno 107 centimetara snijega.

I Grad Cazin danas je proglasio stanje prirodne i druge nesreće zbog čega će biti angažirana dodatna finansijska sredstva iz gradskog budžeta.

"Mi smo pratili situaciju i pokušavali smo se nositi s ovakvim vremenskim prilikama. Danas smo, ipak, procijenili da je zbog dodatnih padavina, nakupljenog snijega i zahlađenja, došlo vrijeme da proglasimo stanje prirodne nesreće i angažiramo dodatna materijalna sredstva, mašine i ljudstvo", rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, dodajući da će Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće proslijediti na kantonalni i entitetski nivo.

Šef Civilne zaštite Grada Cazina Said Mujić kazao je da stanje na terenu "složeno".

"Najveći problem predstavlja teret na stambenim i drugim konstrukcijama, odnosno ogroman snijeg, zbog čega su i nastale najveće štete. Pored toga, problem predstavljaju nerazvrstani putni pravci koji su užeg kolosijeka i na njima ne postoji više prostora za uklanjanje snijega", objasnio je Mujić.

U proteklih nekoliko dana zbog obilnog snijega došlo je do urušavanja na 23 stambena i pomoćna objekta u Cazinu, a uglavnom se radi o velikim materijalnim štetama.

Građani su pozvani da na broj 123 prijave sve eventualne probleme i pozovu na angažman grada i institucija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije