Snijeg zavejao većinu gradova u BiH, temperature i do -11

Radiosarajevo.ba
Snijeg zavejao većinu gradova u BiH, temperature i do -11
U Bosni i Hercegovini zbog snijega i leda na kolovozu saobraćaj se jutros odvija usporeno na dionicama: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo- Konjic, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Livno-Kupres-Bugojno.

Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. 

Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra na području Hercegovine i zapadne Bosne.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi, usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (Gornji Šeher).

Danas su najavljeni radovi na rekonstrukciji dilatacija na vijaduktu Briješće na dionici magistralnog puta M-17 Rajlovac-Stup. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj će na vijaduktu Briješće biti obustavljen i preusmjeren na kružni tok u ulici Safeta Zajke.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

U Bosni i Hercegovini danas prijepodne bit će oblačno. Slab snijeg prije podne će padati u centralnim istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U Sarajevu pretežno oblačno, prijepodne sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 1 stepen.

Temperature zraka u sati sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Sarajevo -1, Bihać, Bugojno, Jajce, Livno i Tuzla 0, Srebrenica i Zvornik 1, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Grude, Sanski Most i Zenica 2, Gradačac 3, Široki Brijeg i Trebinje 5, Mostar 6 i Stolac 7 stepeni.

Najviše snijega palo je na planinskom prevoju Ivan Sedlu - 36 centimetara i olimpijskoj planini Bjelašnici gdje je jutros izmjereno 34 centimetara, dok je u Sarajevu zabilježeno 10 centimetara snježnog pokrivača, pokazuju posljednja mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosna i Hercegovine.

U Sokocu i Mrkonjić gradu izmjereno je sedam centimetara snijega, a u Bihaću šest.

Osim Sarajeva, brojni gradovi su osvanuli pod bijelim pokrivačem uključujući Cazin, Bihać, Kupres... Pogledajte video koji nam dolazi iz Cazina:

Kako je jučer izgledalo stanje na dionici od Kladnja prema Živinicama pogledajte u video prilogu: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije