U BiH su ugrožena osnovna okolišna prava

Radiosarajevo.ba
U BiH su ugrožena osnovna okolišna prava
Zenica ima velikih problema sa zagađenim zrakom (Foto: Arhiv)

Stanje okoliša u svim sferama životne sredine u Bosni i Hercegovini veoma je nepovoljno i ima trend devastacije, degradacije pa i destrukcije. To se naročito odnosi na vode, atmosferu i zemljište

Nebriga o okolišu je kršenje ljudskih prava

Rezultati su projekta koji je radi uvida dostignutog stepena zaštite i poštivanja prava na zdrav život i okoliš, od jula do kraja novembra prošle godine, proveo Helsinški komitet za ljudska prava u BiH uz podršku Fondacije Heinrich Boll iz BiH.

Projekt je načinjen na osnovu uvida stanja u Jajcu, Zenici, Srebrenici, Unsko-sanskom kantonu, Jablanici, Mostaru, kao i na planinama Prenj, Čvrsnica i Čabulja.

Koordinatorica Projekta Živica Abadžić smatra da među nosiocima vlasti u BiH nema dovoljno kompetentnih osoba koje bi mogle pratiti sve međunarodne i standarde BiH i morale ih primijeniti u okolišu te da je nedovoljna sinhronizacija unutar nadležnih ministarstava i vlada, prenosi Fena.

"Sve to se odražava na politike i praksu u lokalnim sredinama. Zbog svega toga u BiH se bilježe kršenja ljudskih prava iz oblasti zaštite okoliša neovisno da li se radi o zdravom zraku, vodi, tlu ili drugim elementima koji utječu na život i zdravlje ljudi", kaže Abadžić.

Neadekvatne deponije ugrožavaju tlo (Foto: Arhiv)

Ne postoji kvalitetna okolišna politika


Spomenutim projektom uočeno je da je većina vodotoka, uključujući i izvorišna područja, kvalitetom vidno narušena. Neka od njih su izvan bilo kakve ekološke kategorije kvaliteta, odnosno boniteta vode. Mnogi vodotoci su kontaminirani različitim hemijskim, biološkim i fizikalnim agensima i opasnost su po zdravlje i život flore, faune i ljudi.

Konstatiran je i porast zagađenosti zraka zbog čega je u porastu i broj oboljelih od različitih oboljenja respiratornog i kardiovaskularnog sistema, kože, očiju uključujući i teška patološka stanja kao što su karcinomi i kongenitalna.

"Stanje okolišnih prava u sredinama obuhvaćenim projektom veoma je nepovoljno, a slična situacija je i na čitavoj teritoriji BiH. Najveći dio populacije ne može ostvariti svoja elementarna okolišna prava", navodi se u projektu.

Neophodnim je označeno ponuditi operativna rješenja unapređenja ukupne okolišne situacije kroz razvoj i implementaciju prihvatljive okolišne politike koja će minimizirati utjecaj korupcije i rezultirati održivim okolišnim pravima dostupnim svim građanima posebno u najugroženijim sredinama.

Po riječima koordinatorice Projekta Živica Abadžić, Helsinški komitet nastavit će u BiH s istim projektom i, po principu slučaja, baviti se monitoringom okoliša putem određenih instrumenata (poput inspekcijskih službi) te edukacijom nastojati postići da građani nadgledaju okoliš u svojoj lokalnoj zajednici, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije