U BiH se ne mogu dogovoriti o minimumu minimuma

Radiosarajevo.ba
U BiH se ne mogu dogovoriti o minimumu minimuma


Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da je razočaran nedostatkom napretka u Bosni i Hercegovini, javila je Agencija Anadolija.

Bh. političari ne mogu se dogovoriti o minimumu minimuma, kazao je Kacin obraćajući se Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (AFET), na kome je je jedna od tema bio Izvještaj o napretku BiH.

"Danas se u Briselu održava već sedmi krug dijaloga Beograda i Prištine, koji se pokazao kao istorijski napredak. Istovremeno, u bh. medijima imamo priliku čitati o sastanaku lidera šest najvećih političkih stranaka koji će se desiti u Briselu 23. marta,  a na kome će se govoriti o minimumu minimuma - implementaciji presude Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci", kazao je Kacin.

On je dodao da je to pitanje osnovnih ljudskih prava i da je to zabrinjavajuće.

"Moja politička grupa ALDE smatra da rješenja za BiH još dugo neće biti ako im aktivno ne pomognemo. Organizovanje međunarodne konferencije u BiH je svakako korak u pravom smjeru, ali bez ustavnih promjena nema funkcionalne BiH", poručio je Kacin.

Ideja od koje će mnogima 'zastati dah'

Evropskim parlamentarcima Kacin je predstavio ideju od koje će, kako je kazao, mnogima zastati dah.

"Ovaj vikend sam bio u Libiji i tamo razmišljaju o upotrebi ustava koji je Gadafi 1969. godine ukinuo, kako bi država postala funkcionalna. Možda bi BiH u Ustavu SFRJ iz 1974. mogla pronaći članove koji bi joj pomogli da danas može efikasnije funkcionisati. Stvari su komplikovane u oba entiteta, a posebno u Federaciji BiH, gdje kompleksnu administraciju BiH privreda ne može održavati", naglasio je Jelko Kacin u obraćanju Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, javila je Agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije