U BiH hirurška rana zatvorena za samo 90 sekundi novim dvokomponentnim ljepilom

3
Radiosarajevo.ba
U BiH hirurška rana zatvorena za samo 90 sekundi novim dvokomponentnim ljepilom
Foto: Privatni album / Ovakva vrsta operacije urađena je u Poliklinici Karabeg

I Bosna i Hercegovina se, poput 50 zemalja u svijetu, može pohvaliti da je na tržište stiglo specijalno biokompatibilno dvokomponentno ljepilo za medicinske rane - Glubran Tiss2.

Ovakva vrsta operacije urađena je u Poliklinici Karabeg u Sarajevu, a proizvođač ljepila je iz Italije, nakon iskustva na preko milion pacijenata širom svijeta.

Procedura je bezbolna, brza, laka za napraviti, sigurna i s minimalnim ožiljkom.

"Pacijentici kojoj je rađena operacija grudi, hirurške rane od 4,5 centimetra su na obje strane zatvorene sa specijalnim ljepilom bez konaca .Dakle,nema potrebe za vađenjem istih. Isto ljepilo je istovremeno adheziv (lijepi ranu), hemostatik (zaustavlja krvarenje) i bakteriostatik (sprečava razvoj bakterija u rani)", kaže prof. dr. Reuf Karabeg.

Važno je naglasiti da su dobre strane ovog preparata, po studijama i prospektu proizvođača, da nema razvijanja visoke temperature i posljedične nekroze (oštećenje tkiva).

Prof. dr. Reuf Karabeg - undefined

Foto: Privatni album: Prof. dr. Reuf Karabeg

"Temperatura koja se razvija pri ljepljenju rane je praktično temperatura tijela. Pošto je ova procedura bezbolna, osobito je prikladna za zatvaranje rana kod djece. Nema potrebe za upotrebom lokalne anestezije. Igle od anestezije mogu više psihički uznemiriti djecu od same rane. Za 60-90 sekundi rana  od povrijeđivanja ili nakon odstranjenja npr. mladeža je zatvorena. Nema potrebe za vađenjem konaca što kod mlađe djece predstavlja takođe psihičku  trauma", priča nam prim. dr. Amela Karabeg.

Prim. dr. Amela Karabeg - undefined

Foto: Privatni album: Prim. dr. Amela Karabeg

Zatvaranje rane na ovakav način dvokomponentnim ljepilom je od sada zaživjelo i u BiH, a u  Hrvatskoj se već upotrebljava neko vrijeme.

Preparat ima CE certifikat, odobren je za korištenje i upotrebljava se u oko 50 zemalja svijeta.

Na naše pitanje za koje vrste operacija se ovakva vrsta tretmana prepooručuje, prof. dr. Karabeg je rekao:

"Primjenjuje se kod svih rana. Poslije povreda, odstranjivanja tumora, hirurgija šake, operacija na glavi, trbuhu, grudnom košu. Bilo gdje postoji rana. Može se sašiti rana dužina i preko 10 cm. Pošto ima i hemostatsko djejstvo. Ne treba se rana previjati tj. stavljati gaza".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije