Košarac: Građani ne treba da paniče, ima dovoljno hrane i lijekova

Radiosarajevo.ba
Košarac: Građani ne treba da paniče, ima dovoljno hrane i lijekova
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S prezentacije

Posebno su pogođene prerađivačka industrija, transport, turizam, otkazano je oko 850.000 noćenja u Bosni i Hercegovini...

Rečeno je to na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS, Privredne komore FBiH, Privredne komore Brčko Distrikta te Unije udruženja poslodavaca RS i Udruženja poslodavaca FBiH, povodom uticaja novog soja koronavirusa (COVID-19) na ekonomiju. 

Košarac je kazao da se radi na mjerama za saniranje posljedica, da će imati više sastanaka s nadležnim ministarstvima u entitetima kako bi donije nacrte zaključaka i bili na usluzi privredi u BiH. 

Rekao je da će VTK BiH biti glavni centar za prikupljanje informacija koje će prenositi Ministarstvu vanjske trgovine, kako bi se pomoglo preduzećima, posebno onima koji se bave transportom. 

Upitan za ekstraprofit, koji ostvaruju pojedini trgovci dizanjem cijena, Košarac je rekao da se neće dozvoliti da bilo ko diže cijene osnovnih životnih namirnica. 

Govoreći o zalihama hrane u državi, odnosno mjerama po tom pitanju, kazao je da građani ne treba da paniče, da ima dovoljno hrane i lijekova i da će nadležni to osigurati i u budućnosti. 

"Ukoliko bude neophodno, naravno da ćemo donijeti mjere. Rano je govoriti o tim odlukama. Institucije će imati odgovor", kazao je, komentirajući primjer iz Srbije, koja je zabranila izvoz sredstava za dezinfekciju. 

 

Vjekoslav Vuković, predsjednik VTKBiH kazao je BiH izvozi oko 70 posto  svojih proizvoda na područje EU, koja je trenutno najpogođenija sa COVID-19.

Govoreći o transportu, kazao je da je on otežan nakon što su Srbija i Crna Gora zatvorile granice. 

S prezentacije - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba:Vjekoslav Vuković

Zbog odlaska u samoizolaciju, Vuković je naglasio i problem manjka vozača. 

"Posljedica će definitivno biti, vidjet ćemo u kojoj mjeri", kazao je Vuković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije