U BiH kupili pečenje, a pojeli ga i otrovali se u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
U BiH kupili pečenje, a pojeli ga i otrovali se u Hrvatskoj
Više osoba s područja BiH i Hrvatske otrovalo su se nakon što su konzumirali pečenje kupljeno u Stocu.

Zanimljivo da su simptome trovanja su dobili na području Republike Hrvatske, preciznije u Komarnoj gdje su bili u berbi grožđa, piše Dnevni list.

U Komarnoj, gdje su bili na berbi grožđa, 22 radnika iz BiH doručkovali su pečenje koje su kupili u pekari na području Stoca. Ubrzo im je svima pozlilo. Navodno su se počeli i padati u nesvjest u vinogradu, pa su intervenirale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici.

U Hitnoj službi Metković Dnevnom listu su potvrdili da je bilo trovanja radnika iz BiH i Hrvatske u vinogradu.

Protokolirali su sedam osoba sa simptomima trovanja, proljevom, grčevima u trbuhu, malaksalošću, te su im dali analgetike i medicinski ugljen i uputili ih njihovim ljekarima, a ukupno im se obratilo za pomoć od 9-15 osoba, od koje su neke pitale samo savjet. Polovina otrovanih stigla je u Čapljinu, budući da žive na teritoriji te općine.

Ravnatelj Doma zdravlja Čapljina Mladenko Krezić potvrdio je Dnevnom listu da su u četvrtak imali značajan broj intervencija sa simptomima trovanja hranom.

Kazao je da je u njihovu hitnu dovedeno 13 radnika koji su bili u berbi u Hrvatskoj, a koji su proslijeđeni u Čapljinu jer su njihovi osiguranici, te da su sanirani i u dobrom stanju otpušteni kući.

Cijeli slučaj prijavljen je kantonalnoj sanitarnoj inspekciji, dodao je Krezić, dodavši da će oni dalje obaviti razgovore sa pacijentima, kako bi se saznalo što su sve taj dan konzumirali i gdje su kupili tu hranu.

Kako Dnevni list neslužbeno saznaje radnici su željeli proslaviti završetak berbe u vinogradu u Komarnoj, te su preko granice prenijeli osam kilograma pečenja, te počastili i kolege iz Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije