U BiH incidenca HIV virusa vrlo niska: Na KCUS-u 140 pacijenata

Fena
U BiH incidenca HIV virusa vrlo niska: Na KCUS-u 140 pacijenata
U okviru evropske sedmice testiranja na HIV/AIDS i Svjetskog dana borbe protiv ovih bolesti, pod sloganom „Preveniraj, testiraj i tretiraj“, na Trgu djece Sarajeva upriličena je akcija besplatnog i anonimnog testiranja građana.

Infektolog prim.dr. Jasna Topalović-Četković sa Klinike za infektivne bolesti Koševskog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) već 15 godina radi s osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om.

"Želimo da skrenemo pažnju javnosti i osvijestimo ih vezano za HIV/AIDS. Da osobe koje su s rizičnim ponašanjem pozovemo na besplatno i anonimno testiranje, kako bi pravovremeno saznale svoj HIV status, bili stavljeni pod zdravstveni nadzor, što je korist za pojedinca a i za širu zdravstvenu zajednicu, Time se prevenira širenje infekcije na ostale osobe",  kazala je Topalović-Četković.

jasna_markica.jpg - undefined
Ona je navela da u BiH sama incidenca vezano za HIV i AIDS je vrlo niska, te da na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a, koja je referentna u državi vezano za tretman oboljelih od HIV/AIDS, ima 140 pacijenata, a prosječno svake godine između 15 i 20 je novootkrivenih slučajeva.

"Zahvaljujući entuzijazmu zaposlenika Klinike i znatnoj pomoći medija koji oglašavaju aktivnosti, imamo praktično svake godine, sve veći broj zainteresiranih osoba, automatski time i povećan broj novodetektiranih", rekla je ona.

Uputila je apel kompetentnim osobama, menadžmentu zdravstvenih institucija, da omoguće priliv testova kojih je sve manje, a za današnji dan koriste posljednje zalihe.

"U nemogućnosti daljeg testiranja, bit ćemo ponovo u situaciji da nam u Kliniku za infektivne bolesti dolaze „kasni prezenteri“ već sa simptomima HIV-a i AIDS-a koje je tada znatno teže liječiti, a za javno zdravstvo su tada puno veći troškovi liječenja, u odnosu na one koji nam dođu na vrijeme, bez simptoma, i koje odmah uključujemo u antiretrovirusni tretman koji nam je omogućen zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti", naglasila je prim.dr. Jasna Topalović-Četković.

Dodala je da svi HIV inficirani zahvaljujući tim državnim sredstvima, imaju mogućnost besplatnog liječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije