U BiH i dalje veće cijene poziva

Radiosarajevo.ba
U BiH i dalje veće cijene poziva

"Iako su od 1. jula u Evropskoj uniji na snagu stupili novi propisi kojim se smanjuju cijene roaminga, koje plaćaju korisnici mobilnih telefona kada ih koriste u inostranstvu, to za korisnike mobilnih uređaja u BiH neće značiti ništa, jer BiH nije članica EU", rekli su za današnji "Večernji list BiH" iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). 

"Na nas se propisane cijene za roaming koje imaju cilj smanjenje cijene roaminga u mobilnoj telefoniji unutar zemalja EU ne odnose", rekla je Amela Odobašić, šefica sektora za Odnose s javnošću RAK-a BiH. 

Naglašava da se ugovori o roamingu sklapaju između pojedinačnih telekomunikacijskih operatera, što znači da njih ne spriječava da s ciljem zaštite interesa krajnjih korisnika ponude niže cijene. 

Također, ističe da se ugovori između telekom operatera sklapaju na komercijalnoj osnovi. 

Po izračunima Evropske komisije novo sniženje cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu veću od hiljadu eura, dok će prosječnoj porodici koja ljetuje u drugoj zemlji članici EU-a donijeti uštedu i do 200 eura godišnje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije