U BiH 2015. zajednička vojna vježba zemalja regije?

Radiosarajevo.ba
U BiH 2015. zajednička vojna vježba zemalja regije?

Ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović u vojarni Tuškanac u Zagrebu primio je u službeni posjet ministra obrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA). Kotromanović je naglasio kako je ovaj sastanak nastavak dobre saradnje dviju zemalja. On je dodao da Hrvatska snažno podupire BiH na njezinom putu u članstvo u NATO i EU.

Ministar Kotromanović je izdvojio nekoliko točaka o kojima su razgovarali, a to su zajedničko sudjelovanje u misijama, obuka i školovanje na planu čega je već ostvarena suradnja školovanjem nekolicine časnika iz BiH u Hrvatskoj, zatim vojno-tehnička suradnja te jača regionalna suradnja.

Plan je ministara obrane je sastanak na godišnjoj razini u neformalnim vježbama. „Predložili smo provođenje vježbe 2015. godine svih zemalja iz regije u BiH kako bi se ojačala stabilnost i povjerenje te dala krila BiH da što prije postane članica već spomenutih asocijacija“, zaključio je Kotromanović.

Ministar obrane BiH je rekao da ovakvi razgovori zaista doprinose stabilnosti i dobroj saradnji i da će biti nastavljeni u budućnosti.

„Kao ministar obrane BiH, ove godine završit ću zadatak koji je pred mene postavilo Ministarstvo, a to je posjeta svim susjedskim zemljama bivše Jugoslavije. Iduće sedmice zajedno ćemo se naći u Ljubljani, a krajem 10-og mjeseca u Beogradu. Svaka prijateljska poruka iz naših susjednih zemalja koja daje ohrabrenje  oružanim snagama, građanima i narodima BiH, je dobrodošla“, rekao je Zekerijah Osmić koji se zahvalio Hrvatskoj na potpori pridruživanju BiH euroatlantskim integracijama i NATO-u.

„Podsjećam da nam je za pridruživanje NATO-u ostalo ispuniti još jednu obvezu, to je uknjižba 63 perspektivne vojne lokacije u BiH, što je administrativni dio posla kojim će se imovina dati na upravljanje Ministarstvu obrane BiH“, podsjetio je Osmić.

„Zajednički pristup i bilateralna suradnja budućnost je ovog i svih regiona, zajednički kišobran kojega obezbjeđuje NATO za budućnost BiH i nas u regionu je nešto što u BiH želimo postići što prije, kako bismo obezbijedili i bolju ekonomsku situaciju, veća ulaganja i stabilniju budućnost BiH i regiona“, zaključio je ministar Osmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije